23948sdkhjf

Yderområder ser frem mod 2030

Nye udviklingsstrategier for Ringkøbing-Skjern og Lolland kommuner skal sikre, at de kommer på forkant med udviklingen, så de bliver attraktive steder at bo, besøge og drive virksomhed
Hovedparten af landets yderområder oplever samme udfordringer i form af tab af arbejdspladser, aldrende befolkninger og fraflytning.

Det gælder også for Ringkøbing-Skjern og Lolland kommuner, som Realdania nu har udvalgt som testkommuner i forbindelse med et pilotprojekt under programmet “Yderområdernes potentialer", som er et af de fem programmer, der indgår i Realdanias nye filantropiske strategi, der blev lanceret sidste år.

Store udfordringer

Med valget af Ringkøbing-Skjern og Lolland, har Realdania udpeget to geografiske yderkommuner, som begge er ramt af ovenstående udfordringer – men i meget forskellig grad.

Realdania vil sammen med de to kommuner under overskriften Ringkøbing-Skjern og Lolland 2030 over de næste to år bidrage til at skabe udviklingsstrategier for de to kommuner, der tager udgangspunkt i områdernes specifikke kvaliteter og potentialer.

- Planerne skal inspirere til, hvordan den enkelte kommunes specifikke stedbundne kvaliteter og potentialer kan blive springbræt for positiv udvikling. Vores mål er, at visionsplanerne bidrager til en differentieret og realistisk debat af, hvordan de danske yderområder kan komme på forkant med udviklingen, siger programchef Karen Skou fra Realdania.

Realistiske bud

Udviklingsstrategierne skal være realistiske bud på, hvordan man kan skabe en anderledes og differentieret udvikling af Danmarks yderområder ved at udnytte de særlige potentialer og muligheder, som knytter sig til et specifikt område.

Det kan for eksempel være fødevareproduktion, produktion af grøn energi, satsning på særlige former for turisme eller nye bosætningsmønstre.

- Vi vil være en kommune som tiltrækker og fastholder borgere, fordi vi tilbyder en kombination af tryghed og muligheder. Den målsætning arbejder vi på hver dag, og vi ser frem til, at strategiarbejdet med Realdania kvalificerer vores indsats yderligere, siger borgmester Iver Enevoldsen (V), Ringkøbing-Skjern Kommune, i en kommentar.

Det er målet, at strategierne kan give inspiration til den kommende revision af kommunernes planstrategi.

Derudover kan planerne også fungere som værktøj til løbende at udvikle, vurdere og prioritere strategiindsatser i kommunerne.

- Lolland er en af landets allermest udfordrede kommuner, og det har givet os mod til at gå foran i den store omstillingsproces, som landets yderområder står i. Selvom vi er kommet langt, så har vi stadig brug for at nytænke, hvordan kommunen skal løse sine opgaver i fremtiden, siger Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Inspiration for andre

Udviklingsstrategierne skal danne grobund for positiv udvikling i de to eksempel-kommuner og samtidig være til inspiration for andre kommuner, der står over for nogle af de samme udfordringer.

Projekterne skal gennemføres i løbet af dette forår. Ringkøbing-Skjern og Lolland kommuner finansierer hver især 50 procent af projektets samlede økonomi på mellem en og to mio. kroner for hver enkelt kommune. Realdania finansierer de resterende 50 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109