23948sdkhjf

Fagforeningsrabat er ingen mirakelkur

Det er ikke noget specielt effektivt middel at bekæmpe social dumping med at forhøje fradraget for kontingenter til fagforeninger, mener to arbejdsmarkedsforskere
Som et værn mod social dumping vil regeringen fordoble fradragsloftet for faglige kontingenter fra 3.000 til 6.000 kroner.

Det foreslår SR-regeringen som en del af deres udspil til de kommende finanslovsforhandlinger. Således håber regeringen på, at det vil få flere til at melde sig ind i en fagforening, og at fagbevægelsen derved bliver styrket.

Jens Arnholtz, adjunkt på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, mener ikke et højere fradrag er en mirakelkur mod social dumping, men et lille skridt vejen i forhold til at få udenlandske arbejdstagere organiseret.

- Der kan være to grunde til, at man politisk dyrker arbejdstagerne. Den ene er, at fagforeningerne har mistet mange danske medlemmer, og det har svækket fagbevægelsen og givet den mindre ressourcer til at sikre overenskomsterne og bekæmpe social dumping. Det her er en måde, at give dem flere ressourcer på. En anden grund er, at man vil give de østeuropæiske arbejdstagere i Danmark et bedre incitament til at organisere sig fagligt - om det er nok er noget helt andet, siger han.

Jens Arnholtz vurderer, at selv med et større fradrag vil fagforeningskontingentet for mange østeuropæere være mange penge.

- Ud over prisen på et kontingent, er der andre årsager til, at østeuropæere ikke organiserer sig fagligt. Mange af dem rejser meget og opholder sig kun to-tre måneder det samme sted, så det er op ad bakke, at organisere dem, siger han.

Gule fagforeninger

En forhøjelse af fagforeningsfradraget var også på regeringens ønskeseddel ved sidste års finanslovsforhandlinger.

Dengang blev det dog ikke til noget, da regeringens daværende eneste støtteparti Enhedslisten ikke indgik finanslov med regeringen, og aftalen derfor blev forhandlet på plads med stemmer fra Venstre og De Konservative, som ikke ønskede at forhøje fradraget.

Laust Høgedahl, Ph.d.-stipendiat ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, mener ikke, at et større fagforeningsfradrag er den mest effektive måde, at bekæmpe social dumping på.

- Det kræver, at der rent faktisk er flere, der organiserer sig, og at fagbevægelsen bruger midlerne til at bekæmpe social dumping. Det kan styrke fagbevægelsen generelt med flere medlemmer, men hvis målet er, at bekæmpe social dumping, så er der mere effektive midler - for eksempel ved at tilsynsførende myndigheder, der kigger brancher som bygge- og anlægsbranchen og transportbranchen efter, siger han og tilføjer, at det øgede fradrag også kan ses om en måde at vise støtte til den danske model og de aftaleforhandlende fagforeninger.

- Hæver man fradragsloftet, vil man samtidig minimere besparelsen ved at skifte til de gule fagforeninger, der ikke bruger ressourcer på at bekæmpe social dumping. Det kan betyde, at LO-fagbevægelsen vil få en større styrke, da flere midler bliver holdt der, siger han.

I 2010 beskar den daværende VK-regering fradraget på faglige kontingenter.

Forhøjelsen af fradraget koster 500 millioner kroner og skal indgå i regeringens finanslovsforslag, som vil blive præsenteret tirsdag i næste uge.

Se også dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078