Visionært varmeværk i Næstved
En arkitektkonkurrence i Næstved er endt i et spændende og visionært flisværk med fokus på bæredygtighed
Danner forbindelse
Flisværket på Næstved Havn lægger sig som afslutningen på Maglemølle-området i overlappet mellem industri og natur. White Arkitekters forslag er blandt andet valgt på grund af sin sikre arkitektoniske disposition, samspillet mellem bygning og landskab samt en fleksibel disponering, som er med til at fremtidssikre anlægget. Der er således store forventninger til, at forslaget til det nye flisværk, som både teknisk og arkitektonisk kommer til at sætte nye standarder for denne type anlæg.
Den tætte, omkringliggende natur bevares og bringes tæt på anlægget som en veldefinerende, grøn kant. På denne måde indtager anlægget kun en flis af skoven. Den gennemgående formidlingsbro binder anlægget sammen og skaber helt nye standarder for formidling og oplevelse af tekniske anlæg.
- Vi ønsker at skabe et værk, der er en del af det grønne på mange niveauer, og som indtager det nære landskab snarere end at trænge sig på det bymæssige. Vores design lægger op til brugen af skovens og Susåens potentielle energi, og man kan sige, at anlægget høster dets omkringliggende ressourcer. Drømmen har været at optage en diskret flis af det naturlige landskab og skabe et innovativt, formidlende anlæg i tæt dialog med de nære, grønne omgivelser, forklarer Morten Vedelsbøl, som er kreativ chef i White Arkitekter.
Den løftede gade
Med direkte reference til de tværgående broforbindelser i Maglemølle Erhvervspark etableres et øvre besøgs- og udstillingsplan, der formidler værkets indre logik - lige fra brugen af vandet i Susåen, over forståelsen for skabelsen af biobrændsel til det direkte indblik i selve værkets maskinrum.
- Sekvensen langs den løftede gade indrettes som én sammenhængende, interaktiv udstilling på kanten af skoven, der formidler budskaberne om den bæredygtige energi. Gadens nedre plan fungerer som hovedåren for de ansatte i det daglige og kobler samtidigt, gradvist det grove maskinelle med det blødere og mere menneskelige, forklarer Morten Vedelsbøl.
Et stort showroom
I den store kedelhal finder man værkets andet, store showroom, der lader folk komme helt tæt på, og hvor interaktive skærme og store transparente boards fortæller historien om processen og værkets indre logik.
- Et nøgleord i anlæggets arkitektur har været enkelhed og gennemsigtighed. Derfor blottes værkets indre så vidt muligt ud fra ønsket om en funktionel æstetik, der i sin renhed iscenesætter tanken om en ærlig og formidlende bygning. Hos White Arkitekter mener vi, at et bæredygtigt samfund skabes gennem oplysning, og vi glæder os til at være med til at sætte nye standarder for, hvordan tekniske anlæg kan udformes og anvendes i fremtiden, slutter Morten Vedelsbøl.