23948sdkhjf

Arken får form som strandet skib

Fra rå natur til raffineret kultur. Sådan betegner kunstmuseet Arken selv den ambitiøse landskabsplan, der skal få museet tilbage til sin oprindelige maritime ide. Ny donation skal nu bane vej for en museums-ø – forbundet til fastlandet med tre broer.
Arken Museum for Moderne Kunst ligger stor og monumental midt i det menneskeskabte landskab, Køge Bugt Strandpark.

Museets maritime arkitektur med den spidse stævn, der majestætisk stikker frem i terrænet, har vundet anerkendelse i både ind- og udland, men samspillet mellem omgivelserne og museet har aldrig fungeret optimalt.

Det bliver der nu lavet om på.

En ny ambitiøs landskabsplan skal over de næste tre år udspille sig omkring museet, der oprindeligt er tegnet af arkitekten Søren Robert Lund.

Nu vil der blive gravet ud omkring Arken, så museet kommer til at ligge på en ø. Tre broer, som udgør forbindelsen til fastlandet, skaber en karakteristisk overgang fra den rå natur til den raffinerede kultur. Det omgivende landskab vil blive defineret af en ny lagune, af broer og diger, af klitter og ikke mindst af en uhindret udsigt fra restauranten til havet og til kystlandskabets rige fugleliv.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret et betydeligt millionbeløb til Kunstmuseet Arken. Pengene skal bruges til at nydefinere landskabet omkring museet, et projekt, der er blevet døbt Kunstens Ø.

Stranden måtte opgives

Arkens arkitektur var nemlig oprindeligt tænkt som en metafor for et strandet skib.

Derfor skulle det have ligget på stranden i Køge Bugt. Denne idé måtte imidlertid opgives på grund af planforholdene i området ved Ishøj Havn.

Museet blev derfor flyttet ind i landet, og dermed mistede museets arkitektoniske udformning sin umiddelbare berettigelse.

- Takket være en storslået donation fra A.P. Møller Fonden er det nu muligt at tilnærme sig den oprindelige idé, hvor relationen til vandet bliver etableret. Nu kan vi skabe et harmonisk samspil mellem det omgivende landskab og Arkens karakteristiske skibsarkitektur - og dermed at give Strandparkens besøgende en unik natur-/kulturoplevelse, siger Arkens direktør, Christian Gether.

Flere oplevelser

Adgangen til stranden for museumsgæsterne vil blive både lettere og byde på langt flere oplevelser.

I stedet for de nuværende parkeringspladser vil der mellem museet og havet blive etableret et bredt åbent klitområde, som glider direkte over i vandspejlet. Skulpturer, bænke, stier og marehalm vil være med til at gøre området til en stor oplevelse.

Idékonkurrence

Den overordnede ramme for nydefineringen af området er allerede fastlagt af hensyn til planmyndighederne.

Nu skal idéen konkretiseres. Derfor udskriver Arken en idékonkurrence. Juryen vil bestå af repræsentanter fra A.P.Møller Fonden og Arken samt fagdommere.

Begejstringen er altså med andre ord stor hos Arkens direktør Christian Gether, som det ikke lykkedes Licitationen at få i tale i går. Men i en pressemeddelelse, udsendt i går morges, siger han:

- Det er fuldkommen fantastisk, at Arkens skibsarkitektur kan træde i karakter. Vi har længe næret et ønske om at bringe museet i samspil med omgivelserne. Nu sker det endelig, og det vil bidrage med en helt ny oplevelsesdimension for museets mange gæster, der snart kan glæde sig over at gå i dialog med både kunsten og naturen.

Området forventes indviet i efteråret 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125