23948sdkhjf

Murerfaget trængt i en global virkelighed

Murerfaget udfordres af kriseramte virksomheder, konkurrence fra udlandet og andre byggemetoder. Murersektionen mødes i Vejle i dag om emnet
Murermestrene i Danmark er gået tilbage i antal gennem hele finanskrisen.

I 2008 havde Dansk Byggeris Murersektion 2.050 virksomheder, og tæller i dag 1550 - en tilbagegang på 25 procent.

Og faget har stadig svært ved at ryste finanskrisen og dens efterdønninger af sig. Samtidig har konkurrencen fra udlandet for længst holdt sit indtog.

- Globaliseringen betyder ikke kun, at danske industrivirksomheder flytter til udlandet. Den betyder også, at udenlandske virksomheder kommer til Danmark. Vi må derfor forholde os til, at markedet er grundlæggende forandret. Hver især må vi beslutte, hvordan vi klarer udfordringerne, siger formanden for Murersektionen, murermester Henning Østergaard Jørgensen fra Jerup i Nordjylland.

Han slår til lyd for, at det murerarbejde, der laves af udlændinge i Danmark, skal gøres under gældende danske vilkår.

Sektionsformanden er som det øvrige Dansk Byggeri også imod arbejdsklausuler og kædeansvar.

- Problemerne løses ikke på denne måde. Det giver øget bureaukrati med en risiko for 98 forskellige slags klausuler, svarende til antallet af kommuner, men vi bryder os ikke om løndumping, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Et andet område, som murerne går op i, er sikkerheden. Her samarbejder man med andre dele af Dansk Byggeris arbejdsmiljøindsats, og det gælder også på stilladserne.

Uddannelse er et felt, som også vil komme på dagsordenen på Murersektionens generalforsamling på Hotel Munkebjerg i Vejle i dag.

På dette felt er den nedlagte flisemureruddannelse blevet afløst af en indsats for at få nye områder ind i den traditionelle mureruddannelse, nemlig den traditionelle murer, renovering og restaurering, flise og gulv, energi og tagkonstruktion.

- Det giver en mere målrettet uddannelse, og mulighed for at specialisere sig i langt højere grad end tidligere, siger formanden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11