Styrelse vil se på regler for sandsugning
Naturstyrelsen vil nu vurdere om reglerne for sandsugninger skal ændres, så der ikke igen sker så massive indvindinger, som i vinteren 2013-2014
Det fremgår af et skriftligt svar på en række spørgsmål som Licitationen - Byggeriets Dagblad har sendt til Naturstyrelsen.
- Den intensive indvinding i mindre fællesområder som Disken" og Vedbæk" har givet kritik både i forhold til de miljømæssige konsekvenser og i forhold til, hvorvidt store bygherrer skal have samme mulighed for tilladelser til fællesområder som andre. I Naturstyrelsen er vi nu i gang med at vurdere, om de nuværende regler kan ændres, så man undgår, at en lignende situation opstår igen, skriver Naturstyrelsen
Sandsugningerne blev foretaget i de såkaldte fællesområdet Disken" og Vedbæk" og svarer til flere års normalindvinding. Det har fået Folketingets Miljøudvalg til at gå ind sagen og stille en række spørgsmål til miljøministeren, hvor udvalget kalder sandsugningerne for overudnyttelse af råstof".
I Naturstyrelsens svar erkender man, at der ikke er viden om, hvorvidt den hurtige indvinding er mere skadelig.
- Da Naturstyrelsen i 2010 udlagde fællesområderne med indvindingsmængder blandt andet i Disken" og Vedbæk", skete det på baggrund af en miljørapport og en samlet strategisk miljøvurdering, som konkluderede, at det ikke ville få en væsentlig indvirkning på miljøet, da der reelt var tale om en fortsættelse af en allerede igangværende råstofindvinding. Der er sket en mere intensiv indvinding end forventet. Vi har ikke viden om, hvorvidt den intensive indvinding er mere skadelig end en løbende indvinding over en årrække, men det kan ikke udelukkes, at den øgede indvindingsintensitet har en større påvirkning, og at der vil gå længere tid inden økosystemet på stedet er reetableret, skriver Naturstyrelsen.
Det er det offentlige selskab By & Havn, der fik tilladelse til sandsugningerne af Naturstyrelsen.