23948sdkhjf

Forandringens år for Realdania

Realdania kommer ud af 2013 med et overskud på 1,7 mia. kroner efter et år, som bød på markante ændringer i foreningen
Forandringer er vel ordet, som kendetegner året 2013 for Realdania.

Ny adm. direktør, ny filantropisk retning og et frasalg af halvdelen af den store aktiepost i Danske Bank har været nøgleordet for foreningen sidste år. Men forandringerne kan ikke afspejles negativt på de økonomiske resultater.

Realdania lander et resultat efter skat i 2013 på 1,7 mia. kroner, hvilket er nogenlunde på linje med 2012, og det er primært påvirket af et tilfredsstillende resultat af investeringsaktiviteterne på 3,2 mia. kroner. Alene afkastet af aktieporteføljen ender på 2,96 mia. kroner.

Det fremgår af årsregnskabet for 2013, som Realdania offentliggør i dag.

Det er da også en synlig tilfreds adm. direktør Jesper Nygård, der fremlægger sit første regnskab som øverste direktør for Realdania. Han afløste i august den mangeårige topchef, Flemming Borreskov, efter en længere periode som formand for Realdania, og Jesper Nygård hæfter sig specielt ved det samlede investeringsafkast på 16,3 procent, som trods en lille tilbagegang i forhold til 2012, er tilfredsstillende.

- Det er et rigtig flot afkast. Alle aktivklasser har givet et positivt afkast, og det, at vi har nedbragt ejer-andelen i Danske Bank fra 10 til fem procent, betyder, at vi har spredt risikoen på vores investeringer. Så vi har reduceret risikoen, og samtidig har vi genereret penge til samfundet. Så det har været et rigtig tilfredsstillende år, siger Jesper Nygård.

Spredning af risiko

Salget i marts sidste år af halvdelen af Danske Bank-porteføljen, som nedbragte Realdanias ejerandel fra 10,1 til 4,9 procent i Danske Bank, var netop begrundet med hensynet til den samlede risikospredning af Realdanias investeringer.

Salget frigav mellem fem og seks milliarder kroner, som Realdania har geninvesteret i 2013. Det har betydet, at 72 procent af Realdanias investeringsportefølje på samlet 20,1 mia. kroner i 2013 nu er placeret i aktier mod 62,4 procent i 2012.

Resten fordeler sig på obligationer, fast ejendom og såkaldte alternative produkter, som dækker over forsikringsprodukter og råvarer, der rummer en mindre risiko.

- Den spredning, vi har lavet, er velvalgt. Vi forsøger at placere aktierne, så de er tilstrækkelig likvide. Det er et udtryk for, at vi har taget noget af risikoen. Tager vi de lange briller på, placerer vi os, hvor vi har et højt afkast og kan tåle risikoen. Vi har jo et sigte, som er 25 år eller længere, og vi skal bruge så meget af vores afkast på filantropi, siger Jesper Nygård.

Ny strategi

Netop de filantropiske aktiviteter bød på uddelinger til det byggede miljø for 834 mio. kroner. Det er en nedgang i forhold til 2012, hvor der blev uddelt godt 1,1 mia. kroner.

Det skal blandt andet ses i lyset af, at Realdania i efteråret lancerede sin nye filantropiske strategi, hvor foreningen tager udgangspunkt i den såkaldte problemdrevne filantropi.

Her vil Realdania via partnerskaber i højere grad forsøge at sætte en dagsorden og vise vejen frem inden for udviklingen af det byggede miljø herhjemme.

Selvom der er uddelt færre midler har Realdania dog forøget sin projektportefølje fra 628 til 664 ved udgangen af 2013 til en samlet projektværdi på 20 mia. kroner.

Færre uddelinger i 2014

Men for 2014 forventer Realdania at uddele godt 500 mio. kroner, og Jesper Nygård lægger ikke skjul på, at den nye strategi spiller ind.

- Vi har fuldt fokus på den nye strategi i 2014, hvor vi tager det lidt langsommere med de rene ejerskaber. Du skal se uddelingerne i 2014 som et udtryk for, at der kommer flere af de problemdrevne projekter og færre ejerskaber. Der bliver måske færre af de helt store projekter, og vi vil forsøge at transformere flere projekter om til den problemdrevne filantropi, siger Jesper Nygård, som dog understreger, at der bliver uddelinger til almindelige projekter i det byggede miljø.

Højere skat

Ejerandelen i Danske Bank på godt fem procent har i øvrigt betydet, at Realdanias skattebetalinger er øget fra 213 mio. kroner i 2012 til 496 mio. kroner i 2013.

Det skyldes, at ejerandele på under 10 procent i virksomheder er skattepligtige.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094