23948sdkhjf

For store forskelle i praksis

Antallet af førtidspensionister kan nedbringes med en tredjedel, viser ny analyse
Hvert år sender kommunerne 1.300 af PensionDanmarks medlemmer på førtidspension. Det tal kan bringes ned til omkring 900, hvis alle kommuner bliver lige så dygtige som de 20 procent bedste, når det drejer sig om at fastholde medlemmerne på arbejdsmarkedet.

Det viser en ny analyse fra PensionDanmark.

Der er nemlig alt for store forskelle på kommunernes praksis på tilkendelse af førtidspension. De kan ikke forklares med forskelle i kommunale rammevilkår eller befolkningssammensætning.

Nogle kommuner sender dobbelt så mange borgere på førtidspension som gennemsnittet. Hvis alle kommuner går over til den praksis, som de 20 procent bedste kommuner anvender, kan det årlige antal førtidspensioneringer reduceres med omkring en tredjedel.

- De store forskelle i kommunernes praksis sender personer på førtidspension, som kunne fastholdes på arbejdsmarkedet. Det er ikke kun menneskeligt uacceptabelt. Det giver også store samfundsøkonomiske tab. Pensionsopsparerne taber også penge, fordi udgifterne til supplerende førtidspensioner går ud over opsparingen til alderspension, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark i en pressemeddelelse.

Ens vilkår

Selvom PensionDanmarks analyse viser, at de kommunale rammebetingelser har betydning for niveauet for tilkendelse af førtidspension, så er der også i kommuner med relativt ens vilkår - herunder nabokommuner - fortsat meget store og uforklarlige forskelle i antal tilkendelser. Og det må der tages hånd om, mener Torben Möger Pedersen.

- I de forestående forhandlinger om en førtidspensionsreform bør det sikres, at best practice bliver udbredt til alle kommuner, så flere førtidspensioner kan forebygges. Forskellene er simpelthen for store til, at de bare kan fejes til side som tilfældige, siger Torben Möger Pedersen og slutter:

- Medlemmer, virksomheder og den offentlige økonomi vil alle opleve markante gevinster, hvis det lykkes at forebygge flere førtidspensioner. Der er brug for en målrettet og koordineret indsats med fokus på tidlig forebyggelse, hurtigere diagnosticering og genoptræning til tiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109