Hårdere straf til arbejdsmiljøsyndere
Arbejdsmiljørådet foreslår i enighed, at Arbejdstilsynet mere målrettet går efter brancher og virksomheder med arbejdsmiljøproblemer
Sådan lyder et par af de anbefalinger, som Arbejdsmiljørådet i enighed har afleveret til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
- Følges vores anbefalinger, vil vi få mere arbejdsmiljø for pengene, siger Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, der har plads i Arbejdsmiljørådet.
Arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet Ulrik Spannow, der repræsenterer byggeriets lønmodtagere i rådet, er enig.
- Det er min oplevelse, at ministeren har taget godt imod anbefalingerne, som får ekstra vægt af, at parterne er enige. Hvis ministeren følger vores anbefalinger vil det give øget fokus på byggeriet og ikke mindst på de virksomheder, der ikke har styr på sikkerhed og arbejdsmiljø, siger han.
Øget fokus på byggeriet
I anbefalingerne hedder det blandt andet, at dårligt arbejdsmiljø ikke må være et konkurrenceparameter, og at der er behov for at slå hårdere ned på arbejdspladser med alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Der bør i den forbindelse være fokus på de virksomheder, der flyver under radaren". Det er disse virksomheder, hvor der kan være formodning om, at dårligt arbejdsmiljø bruges som et konkurrenceparameter, eller hvor der af andre grunde sker en bevidst tilsidesættelse af arbejdsmiljøet, hedder det.
Arbejdsmiljørådet anbefaler også, at man belønner og anerkender arbejdspladser, der tager det gode arbejdsmiljø alvorligt. Det kan ske i form af en egentlig økonomisk belønningsordning og ved at inddrage en høj egenindsats som et positivt element i forbindelse med Arbejdstilsynets risikobaserede tilsyn.
Mere målrettet indsats
I den enige anbefaling hedder det også, at Arbejdstilsynets tilsynsarbejde skal tilrettelægges og prioriteres på en måde, så man får mest arbejdsmiljø for pengene. Det er et opgør med den såkaldte 2020-strategi om at alle virksomheder skal have tilsynsbesøg. Man mener også, at der er behov for en mere målrettet opfølgning på Arbejdstilsynets reaktioner.
Ud over de risikobaserede tilsyn, som man kender dem i dag, anbefaler Arbejdsmiljørådet særlige tilsynsindsatser målrettet udvalgte virksomheder og brancher på baggrund af specifikke arbejdsmiljøproblemer.
Endelig anbefales det, at tilsynsindsatsen gennemføres i et tæt samarbejde med branchearbejdsmiljørådene.
Fokus skal flyttes
- I stedet for at tage samtlige virksomheder under ét, bør Arbejdstilsynet i højere grad prioritere hvilke virksomheder, der skal have tilsyn, så fokus flyttes derhen, hvor der er noget at komme efter. Samtidig skal man ikke gå efter en hel branche men alene de dele af branchen, hvor der sker jævnlige og alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven, siger Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri.
- Jeg tror faktisk, at ministeren er overrasket over, hvor vidtgående vores anbefalinger er i betragtning af, at det er et enigt råd, der anbefaler at slå hårdere ned på arbejdsmiljøsyndere. Det er supergodt, at man sætter fokus på dem, der prøver at flyve under radaren, siger Ulrik Spannow.
Det har ikke torsdag eftermiddag været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til Arbejdsmiljørådets anbefalinger.
Efter det oplyste skal anbefalingerne drøftes i forligskredsen, inden de eventuelt kan omsættes i handling.