23948sdkhjf

Kommuner dropper udlicitering

Kommunerne holder tilbage med konkurrenceudsættelse. Det frygtes, at tendensen vil fortsætte, efter at målsætningen om mere konkurrenceudsættelse er taget ud af aftalen mellem regeringen og kommunerne
Siden sidste år er udliciteringsgraden gået tilbage med 0,7 procentpoint. Det svarer til godt 80 mio. kr. Det betyder, at der fortsat er et stort uudnyttet potentiale for udlicitering af vej- og parkopgaver. Øger kommunerne deres udlicitering på området, kan det frigøre mere end 630 mio. kr. i de kommunale budgetter.

Det viser en analyse som Dansk Byggeri har udarbejdet.

Analysen viser også, at det er muligt for kommunerne at udlicitere opgaver for yderligere 6,3 mia. kr. på vej- og parkområdet. Det svarer til et besparelsespotentiale på mindst 630 mio. kr., som i gennemsnit vil frigøre knap 6,5 mio. kr. i den enkelte kommunes budget.

Regionale variationer

Samtidig er der stor variation i den kommunale udliciteringsgrad på vej- og parkområdet. Mens den bedste kommune udliciterer 92 procent, udliciterer den dårligste kommune 12 procent. Det svarer til en forskel på 80 procentpoint mellem den bedste og dårligste kommune.

Holstebro er den kommune, der suverænt udliciterer mest – de har en udliciteringsgrad på mere end 90 procent. I den anden ende af skalaen finder vi Rødovre Kommune, der skraber bunden med en udliciteringsgrad på næsten 12 procent.

Der er også stor forskel mellem den bedste og næstbedste kommune, hvor Holstebros udliciteringsgrad ligger næsten 16 procentpoint højere end Gribskov, der kommer ind på en andenplads med en udliciteringsgrad på 76 procent.

I bunden af skalaen fordeler kommunerne sig mere jævnt, hvor forskellen på den dårligste og den femte dårligste kommune er syv procentpoint.

Stor bekymring

I Dansk Byggeri bekymrer udviklingen.

- Vi mener klart, at det er bekymrende, at der udbydes færre arbejder i park- og vejsektoren, for alle erfaringer viser jo faktisk, at det er den rigtige vej. Både kvaliteten, og prisen er bedre, hvis arbejdet er i udlicitering, siger Lea Stentoft, der er konsulent i erhvervspolitisk afdeling i Dansk Byggeri.

- Derfor vil vi gerne opfordre kommunerne til at øge konkurrenceudsættelsen, alene ud fra det princip, at der er penge at spare, der er mulighed for at få mere kapital til rådighed i kommunerne, og så er kvaliteten helt på niveau, og ofte bedre end kommunerne selv kan præstere, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun erkender, at der er kommuner, som har haft - og stadig har svært ved at håndtere konkurrenceudsættelsen, som flere steder på landsplan har medført lange og fordyrende sagsforløb med klagesager med videre, men her siger hun:

- Det bør ikke forhindre, at man konkurrenceudsætter. Har man som kommune svært ved at håndtere et udbud, kan man jo lære af de kommuner, der kan, og dem er der heldigvis også mange gode eksempler på, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Der er sådan set tale om, at kommunerne har muligheden for at håndplukke de lavthængende frugter, for der er virkeligt penge at spare, erklærer hun.

Mens den gennemsnitlige udlicitering af vej- og parkopgaver i 2010 lå på 36,6 procent, er den i 2011 faldet til 35,9 procent.

Fire mia. kr.

Kommunerne udliciterer i dag opgaver for fire mia. kr. på vej- og parkområdet.

Det svarer til en udliciteringsgrad på 35,9 procent i 2011 målt ved den Private Leverandør Indikator (PLI).

Det betyder, at kommunerne i dag udliciterer under halvdelen af de vej- og parkopgaver, der faktisk er udliciteringsegnet, og det efterlader et udliciteringspotentiale på 6,3 milliarder kroner.

Lea Stentoft frygter at tendensen vil fortsætte, netop fordi det ikke længere er en målsætning at øge udliciteringsgraden i kommunerne:

- Dermed er det umiddelbare incitament til at konkurrenceudsætte ikke helt så meget fremme i kommunernes bevidsthed, og det er nemmere at fortsætte som man altid har gjort, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094