23948sdkhjf

Kommuneaftale koster byggejob

Regeringen og KL reducerer den kommunale anlægsramme med 600 mio. kroner næste år - det koster job, mener Dansk Byggeri
Kommunernes anlægsbudgetter skrumper i 2015 i forhold til i år.

Det er konsekvensen af gårsdagens aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

Kommunernes anlægsinvesteringer må ikke overstige 17,5 mia. kroner. Det er 0,6 mia. kroner mindre end den gældende ramme for i år på 18,1 mia. kroner.

- På den ene side er vi tilfredse med, at regeringen trods alt ikke har skåret dybere, hvilket vi har frygtet efter udmeldinger fra Margrethe Vestager om, at der skulle skæres tre mia. kroner af det offentlige byggeri næste år. På den anden side mener vi, at det er for tidligt at lave finanspolitiske stramninger, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri, i en kommentar til aftalen.

Omregnet i faste priser er der i kommuneaftalen og i aftalen med Danske Regioner tale om et fald i aktivitetsniveauet på en lille mia. kroner fra i år til næste år.

- Både regeringen og vismændene har fornylig nedjusteret skønnet for BNP-væksten i år med 0,2 procentpoint i forhold til hvad man skønnede for bare få måneder siden og dermed signaleret, at vi ikke skal forvente stigende efterspørgsel fra den private sektor, og der er intet, der tyder på at et selvbærende opsving er undervejs. Derfor er det bekymrende, at regeringen skærer i den offentlige byggeaktivitet. Det er ikke det, branchen og samfundet har brug for i den nuværende situation, siger Finn Bo Frandsen.

Han vurderer, at reduktionen i kommunernes og regionernes anlægsramme betyder 800 færre arbejdspladser i byggeriet og 500 i leverende erhverv - det til sige samlet 1.300 færre arbejdspladser.

Højt anlægsniveau

Finansminister Bjarne Corydon (S) mener imidlertid, at der er tale om et højt anlægsniveau.

- Det betyder, at kommunerne også til næste år kan investere mange milliarder i nye skoler, moderne plejehjem, grønne cykelstier og trygge rammer for de allermindste borgere. Det vil skabe aktivitet og job på byggepladserne i hele landet, siger han i en pressemeddelelse.

KL’s formand Martin Damm mener, at der er tale om et anlægsniveau, der holder hånden under væksten i dansk økonomi.

- Samtidig har det for KL været vigtigt, at vi nu slipper af med en række bindinger på, hvordan anlægsudgifterne skal bruges. Det betyder, at man i den enkelte kommune kan prioritere pengene ud fra de lokale behov, siger han.

Servicemål i byggesager

Regeringen og KL er i aftalen enedes om at nedbringe sagsbehandlingstiden for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne med en tredjedel - dog først fra 2016.

Reduktionen skal blandt andet opnås ved at indføre servicemål for byggesager, miljøgodkendelser og godkendelser af husdyrbrug. I den forbindelse er parterne også enige om at gennemføre regelforenklinger på miljø- og byggeområdet og en ensartet gebyrmodel for byggesager på tværs af alle kommuner.

- Aftalen styrker det kommunale bidrag til at sikre væksten. Med enklere regler og udvikling af den kommunale erhvervsfremmeindsats og erhvervsservice, vil virksomhederne møde en mere sammenhængende og serviceorienteret offentlig sektor, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Dansk Byggeri roser initiativer til at få gjort noget ved de lange sagsbehandlingstider for byggesager og miljøsager. Også aftalen om etablering af en erhvervsvenlig One-stop-Shop for erhvervsservice bliver godt modtaget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094