Optimisme omkring erhvervsobligationer
Trods en sløv start er der fortsat optimisme på Christiansborg omkring de nye erhvervsobligationer, der skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at skaffe kapital
På trods af at ordningen nu har to måneder på bagen, så kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad i går berette, at intet tyder på, at modellen endnu er blevet brugt i praksis.
Men hvor byggeorganisationer og finansmarkedet i går udtrykte lave forventninger til det nye tiltag, så er der i regeringen og på Christiansborg anderledes optimisme.
- Erhvervsobligationer er et generelt tiltag, der skal skabe bedre rammer for både direkte udstedelse af obligationer og for udstedelser af obligationer på baggrund af bankernes erhvervsudlån. De bedre rammer har hele tiden været tænkt som et langsigtet initiativ, der supplerer regeringens indsats på den korte bane i for eksempel Vækstfonden. Set i det lys overrasker det mig ikke, at byggevirksomheder ikke har set en effekt to måneder efter lovens ikrafttræden, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).
Det tager tid
Han bakkes op af Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen.
- Det tager tid at introducere nye finansieringskilder, og det kræver, at de professionelle aktører går aktivt ind i det, siger han.
Kim Andersen tror dog ikke, at erhvervsobligationer kan løse de små og mellemstore virksomheders problemer med afslag på låneansøgninger.
- Jeg tror ikke, det her er løsningen, men på længere sigt er det et supplement til at rejse kapital. Vi har i Danmark ikke så mange instrumenter at spille på, som man har i andre lande, når det gælder virksomhedernes muligheder for at rejse kapital. Det er derfor, vi støttede det, siger Kim Andersen.
Erhvervsordfører for de konservative, Brian Mikkelsen, er ikke overrasket over, at modellen endnu ikke er blevet anvendt.
- Vi har hele tiden været skeptiske. Modellen er ikke attraktiv nok for dem, der udsteder den eller dem, der skal bruge den. Det er en discountmodel. De små og mellemstore virksomheder mangler kapital og er hårdt spændt for lige nu, men den her model er ikke god nok, siger Brian Mikkelsen.
Konkurrenceforvridning
I går i Licitationen - Byggeriets Dagblad efterlyste Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, at staten satser mere og medvirker til at garantere for obligationerne.
Det er Brian Mikkelsen enig i.
- Staten bliver nødt til at involvere sig, ligesom den har gjort med Vækstfonden og Erhvervskreditfonden. Det er jeg sikker på ville sparke gang i ordningen, siger han.
Hverken hos V eller S er man enige i, at staten skal stille garanti for obligationerne.
- Det er jeg modstander af. Det ville give en konkurrenceforvridning i forhold til andre finansieringsmodeller, for så ville staten stå bag en sikkerhed, som ikke er til rådighed for andre kreditformer. Det er simpelthen en tis-i-bukserne-betragtning, siger Kim Andersen.
Erhvervs- og vækstministeren mener også, at ordningen skal fungere på markedsvilkår uden garanti fra staten.
- Det har hele tiden været regeringens holdning, at markedet for erhvervsobligationer skal fungere på markedsvilkår. Og jo mere man taler om statsstøtte, jo større er risikoen for, at markedsaktørerne sætter sig på hænderne og afventer, at staten kommer med en garanti på produkterne. Jeg vil opfordre byggevirksomheder til på den korte bane at tage kontakt til Vækstfonden, hvis de mangler finansiering til fornuftige projekter, siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:
- Vi følger løbende virksomhedernes finansieringssituation, blandt andet i den halvårlige kreditredegørelse, og vurderer ligeledes løbende behovet for nye initiativer.