Små byggevirksomheder ser lyst på fremtiden
En ny konjunkturundersøgelse fra Håndværksrådet viser, at små og mellemstore byggevirksomheder ser lyst på fremtiden efter flere år med krise. Man kan nu tale om et decideret opsving, mener cheføkonom
Det viser en konjunkturanalyse for andet kvartal 2014 fra Håndværksrådet, der er baseret på svar fra 317 byggevirksomheder. Konjunkturbarometeret er på det højeste niveau i mere end syv år, hvor især de mindre byggevirksomheder vurderer, at den økonomiske situation i Danmark er blevet bedre.
- Det her er et udtryk for, at det går bedre. Det er det højeste niveau siden 2006, når det gælder syn på virksomhedens økonomi, Danmarks økonomiske situation, investeringer og årsresultater. Jeg vil derfor mene, at vi er på vej mod et opsving. Det er dog stadig usikkert, om opsvinget bliver bæredygtigt, og om det holder ved. Det afhænger af, om smverne vil få lettere ved at finde finansiering, siger Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet.
Tror på flere ordrer
Analysen viser desuden, at et flertal af virksomhederne tror på flere ordrer, og at det vil betyde nye ansættelser.
- Man har skåret i medarbejderstaben under krisen, når det går op, må man ansætte igen. Det betyder, at beskæftigelsestilliden er i hopla. En overvejende del af byggevirksomhederne forventer, at de vil få brug for flere medarbejdere, siger Jacob Thiel.
Han vurderer, at optimismen i de små og mellemstore byggevirksomheder hænger sammen med, at Boligjobordningen stadig er gældende.
- Renoveringer fylder mere i den samlede byggeaktivitet, hvor nybyggeri stadig ligger lavt i aktivitet. Det er derfor, der stadig er brug for Boligjobordningen. Vi mener, at regeringen har gamblet med beskæftigelsen, når de ikke har ordningen med i vækstpakken, siger Jacob Thiel.
Skele til Sverige
Han mener, at regeringen burde skele til Sverige, hvor fradraget er væsentligt større.
- Når ordningen udløber vil det få betydning for de mindre byggevirksomheder. De siger selv, at det vil koste omsætning. Jeg tror dog, at det vil give et ryk lige op til, at ordningen udløber med udgangen af 2014, siger Jacob Thiel.
Selv om der igen er optimisme omkring fremtiden hos de små og mellemstore byggevirksomheder, så kan byggeriet ikke følge med industrien, som også er repræsenteret af Håndværksrådet.
- Specielt for byggevirksomheder er der også et geografisk aspekt. I nogle yderområder er der en fraflytningstendens, og det gør at nybyggeriet står meget stille, siger Jacob Thiel.