Samarbejde giver lærepladser
Samarbejde mellem de store offentlige bygherrer og de nye praktikcentre giver mulighed for mange korte praktikaftaler
Der er især tale om korte aftaler, fordi der er tale om specialarbejde, som ikke giver mulighed for at komme rundt om alle discipliner i de enkelte uddannelser.
Det er ikke mindst struktørlærlinge, der får praktikpladser ved de store projekter.
- Det er et større puslespil at stykke uddannelsesforløb sammen med praktik på de store projekter, blandt andet fordi man ikke kan nå alle uddannelsernes faglige mål på de konkrete opgaver, siger praktikcenterchef på EUC Sjælland, Karin Parbst.
Screening af arbejde
EUC Sjælland har således været med til for Metroselskabet at gennemføre en særlig screening af, hvad der er lærlingerelevant arbejde på Cityringen.
HR-chef ved Metroselskabet Peder Mandrup Knudsen oplyser, at der i øjeblikket er 22 lærlinge beskæftiget på metroprojektet. Det er flest struktørlærlinge og også smede-, elektriker- og en enkelt entreprenørmaskinmekanikerlærling. Alle aftaler er korte aftaler.
- Vi kan mærke, at praktikcentrene er kommet op at køre. Vi har et rigtig flot samarbejde med EUC Sjælland, Københavns Tekniske Skole og TEC, siger han.
Peder Mandrup Knudsen oplyser, at der i øjeblikket er fem ubesatte pladser for struktørlærlinge på metroprojektet.
Karin Parbst bekræfter, at på struktørområdet er der mangel på lærlinge i forhold til virksomhedernes efterspørgsel.
Klausuler hos Femern
Mens lærepladserne på Cityringen skabes i kraft af en partnerskabsaftale med arbejdsmarkedets parter, indarbejder Femern A/S sociale klausuler i de fremrykkede aktiviteter.
- Vi er i gang med mange mindre anlægsprojekter som veje og cykelstier, der skal udvides, en pumpestation, der skal bygges, og kloak- og vandforsyning, der skal opgraderes. Uanset opgavernes længde indføjer vi sociale klausuler i alle kontrakter med entreprenørerne, når vi mener, der er noget at lære på opgaven for en lærling, siger Bo Eske Nielsen, direktør i Femern A/S.
- Vores mål er selvfølgelig at få entreprenørerne til at ansætte flere lærlinge. Gerne i deres fulde læretid. Men kortere praktikaftaler kan jo også være med til at højne en lærlings niveau - og måske være springbræt til en længere praktikaftale, siger han.
Vigtigt med samarbejde
Femern A/S er af samme årsag i tæt dialog med EUC Sjælland og de andre erhvervsskoler på Sjælland, så de rette lærlinge bliver matchet med de rette lærepladser.
- Det er meget vigtigt, at bygherrer, erhvervsskoler og entreprenører arbejder sammen for at sikre flere praktikpladser. I Femern A/S gør vi meget ud af at få meldt ud, hvilket uddannelsesniveau og hvilke faggrupper, vi vurderer, der er behov for - hvor og hvornår. Samtidig oplever vi også, at entreprenørerne er meget positive over for vores krav om lærlinge. Og uddannelsesinstitutionerne er meget samarbejdsvillige og klar til at hjælpe med fleksible aftaler, så entreprenørerne har mulighed for at få elever fra en måned og op til flere år, siger Bo Eske Nielsen.
EUC Sjælland oplyser, at skolen følger 11 af Vejdirektoratets anlægsprojekter med et samlet lærlingekrav på 44. Lærlingene kommer fra forskellige erhvervsskoler.
Tilsvarende følger EUC Sjælland ni af Banedanmarks anlægsprojekter, hvor der er lærepladser på dem alle.
Kampagne virker
I Byggegruppen i 3F glæder uddannelseskonsulent Steen Boesen sig over, at der nu kommer lærlinge på metroprojektet og at Femern A/S konsekvent anvender sociale klausuler.
Han er på det rene med, at der bliver udlært for få struktører i forhold til de kommende års behov.
- Meget tyder dog på, at der begynder mange på grundforløbene straks efter sommerferien, og det tager jeg som udtryk for, at vores kampagne sammen med arbejdsgiverne begynder at sætte sig spor. Samtidig har debatten om de store projekter og behovet for arbejdskraft øget opmærksomheden omkring uddannelsen. Der er imidlertid behov for en fortsat indsats fra skolerne med praktikpladsopsøgende arbejde og med eventuelt at overbevise unge fra andre faggrupper om at vælge struktøruddannelsen. Samtidig ville det klæde arbejdsgiverne, hvis de i handling ville signalere, at der bliver brug for mange struktører de kommende år ved at oprette flere lærepladser, siger Steen Boesen.