23948sdkhjf

- Vi betaler og lukker sagen

Entreprenørvirksomheden N.H. Hansen & Søn A/S har valgt at modtage en bøde på 2,2 mio. kroner i kartelsagen og undgår dermed en retssag. Men vi er ikke enige i sigtelserne, pointerer formanden
Den første ud af i alt 33 sager i den omfattende kartelsag i den københavnske byggebranche har fundet sin afgørelse.

Entreprenørvirksomheden N.H. Hansen og Søn A/S i Hellerup har valgt at modtage en bøde på 2,2 mio. kroner, mens en ledende medarbejder accepterer en personlig bøde på 25.000 kroner. En anden medarbejder er ligeledes stillet over for et bødekrav.

Dermed undgår N.H. Hansen & Søn en opslidende retssag, og det har ikke mindst været det hensyn, som er baggrunden for bøden, siger entreprenørvirksomhedens formand, advokat Per Hald.

- Vi vurderede, at det var nogle enkeltstående forhold mange år tilbage, og en retssag ville tage lang tid med først en byretssag og højst sandsynlig også en landsretssag, og det ville være defokuserende for virksomheden. Derfor hellere betale bøden og lukke sagen, siger Per Hald.

Erklærer sig skyldig

Den nu lukkede sag mod N.H. Hansen og Søn omhandlede forhold i perioden fra foråret 2006 til sommeren 2009, hvor virksomheden var tiltalt for at have overtrådt Konkurrenceloven i forbindelse med i alt 14 entrepriser.

N.H. Hansen & Søn skulle have udvekslet oplysninger om priser samt andre vilkår for entrepriserne og indgået aftaler med andre byggevirksomheder eller samordnet praksis med det formål at begrænse konkurrencen.

I og med at N.H. Hansen & Søn accepterer bøden på 2,2 mio. kroner, betyder det også ifølge Retsplejeloven, at virksomheden erklærer sig skyldig i alle forhold.

- I bøden ligger, at vi erklærer os skyldig, men vi er ikke enige i det, og det ved SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, red.) også godt. Men der har vi valgt at afslutte sagen. Det er jo sager, som ligger lang tid tilbage, siger Per Hald, der ikke ønsker at kommentere eller gå ind i de konkrete tiltalepunkter.

Større bøde

For N.H. Hansen som virksomhed er bøden på 2,2 mio. kroner dog en betragtelig udgift, og bøden kunne have været betydelig større.

SØIK skriver i bødeforlægget, at i forhold til omsætningen i N.H. Hansen & Søn burde bøden have været på over seks mio. kroner. Men der er i bødens størrelse lagt vægt på entreprenørvirksomhedens betalingsevne og soliditet, og her vurderer SØIK, at en bøde på 2,2 mio. kroner vil være betragtelig.

Hvad en bøde på over seks millioner kroner ville have betydet for N.H. Hansen og Søn, vil Per Hald dog ikke kommentere.

- Det er et hypotetisk spørgsmål, og det vil jeg ikke komme ind på. Den bøde, vi har fået, vil kunne mærkes og gøre ondt, siger Per Hald.

Direktør tiltalt

N.H. Hansen og Søns adm. direktør, Marianne Hemicke Rysgaard, var oprindelig også tiltalt for blandt andet ikke at have kontrolleret bedre.

I det offentliggjorte bødeforlæg fra SØIK fremgår det dog ikke, om det er Marianne Hemicke Rysgaard, som har modtaget bøden på 25.000 kroner.

Og Per Hald ønsker ikke at gå ind i den sag.

- Men bøden får ingen betydning for den pågældendes tilknytning til virksomheden, understreger Per Hald.

Med bøden til N.H. Hansen og Søn mangler 32 virksomheder at få deres sager afgjort. Sagerne omhandler byggeopgaver for over 100 mio. kroner i og omkring København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109