23948sdkhjf

Styrtdyk i byggeriets lærepladser

Antallet af nye lærepladser i byggeriet faldt markant i 2013 i forhold til året før
Antallet af praktikpladser i byggeriet styrtdykker. Der blev i 2013 indgået 5.745 uddannelsesaftaler i byggefagene mellem en lærling og en virksomhed. Det er et fald på 14 procent i forhold til året før, og det er bortset fra 2009 det laveste antal praktikaftaler i byggeriet i dette århundrede.

I tallene indgår alle uddannelsesaftaler inden for bygge- og anlægsindgangen samt for elektrikerfaget.

Udviklingen giver anledning til alvorlig bekymring i byggeriet.

- Et fald på næsten 15 procent fra et i forvejen lavt niveau er meget bekymrende. Det værste er næsten, at der ikke er udsigt til at det umiddelbart bliver bedre. Konjunkturudsigterne lyder ikke på øget beskæftigelse i byggeriet og derfor heller ikke på flere lærlinge, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Hun vurderer, at der er to grunde til nedgangen i indgåede uddannelsesaftaler. For det første den fortsatte krise med lavt aktivitetsniveau i bygge- og anlægsbranchen, og for det andet den halverede praktikpladspræmie, som i 2013 var på 33.000 kroner for hver aftale mod 70.000 kroner året før. Fra årsskiftet er praktikpladspræmien helt bortfaldet, og det giver frygt for et fortsat fald i nye uddannelsesaftaler.

- Udviklingen bekræfter, at praktikpladspræmien betyder noget, ikke mindst for de mindre virksomheder, og derfor opfordrer vi regeringen til at genoverveje at genindføre en præmie for at oprette praktikpladser. Det kunne være i forbindelse med en kommende vækstpakke, siger Louise Pihl.

Opsøgende arbejde

Dansk Byggeri håber, at de nye praktikpladscentre med styrket fokus på det opsøgende arbejde vil få flere virksomheder til at oprette lærepladser.

- Samtidig viser de forløbige erfaringer med de indtil videre 21 partnerskabsaftaler, at når man går systematisk til værks overfor virksomhederne, så bliver der oprettet flere praktikpladser, siger Louise Pihl.

I Byggegruppen i 3F er der opbakning til ønsket om at få genindført praktikpladspræmien.

- Det var ikke LO, der sagde nej til at fortsætte med en praktikpladspræmie. Det var DA. Vi tror fortsat på, at en præmie gør en forskel for de små og mellemstore byggevirksomheder, og at genindførelse af en præmie til dem, der tager ansvar for uddannelse, vil give flere praktikpladser, siger Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F.

- Men en præmie alene gør det ikke. Vi skal også tvinge de store entreprenører til at tage flere lærlinge. Frivillige partnerskaber er ikke nok. Vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, hvis vi ikke uddanner flere. Netop nu, hvor det er det offentlige, der sikrer aktiviteten i bygge og anlæg, må vi som samfund stille krav om, at entreprenørerne tager flere lærlinge, hvis de vil have del i de offentlige opgaver, siger Steen Boesen.

Mens antallet af indgåede uddannelsesaftaler i byggeriet falder, så vokser til gengæld antallet af unge, der vælger at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik.

Ved udgangen af 2013 var der 1653 byggefagslærlinge i skolepraktik mod 1245 året før. Samtidig falder antallet af unge helt uden praktikplads, så der nu er knap 1300 helt uden praktikplads.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109