23948sdkhjf

Eksplosion i akutsager om udenlandsk arbejdskraft

Antallet af 48 timers møder mellem Dansk Byggeri og 3F vokser - og flere sager må afgøres ved voldgift
Der afdækkes et voksende antal sager med udenlandsk arbejdskraft, der ikke følger overenskomsten.

Det viser en opgørelse over antallet af de såkaldte 48 timers møder, som Byggegruppen i 3F har udarbejdet. Opgørelsen viser, at der i 2013 blev oprettet 283 sager til behandling ved 48 timers møder mellem 3F og Dansk Byggeri. Det er 43 procent flere end i 2012.

- Tallene understreger, at der er voldsomme problemer med manglende overholdelse af overenskomsten, og at vi prioriterer området for at få afdækket og løst problemerne, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen.

48 timers møderne blev indført i forbindelse med overenskomstaftalen i 2010. Reglerne giver fagforeningen mulighed for at rejse en sag på baggrund af mistanke og medfører omvendt bevisbyrde. Det indebærer, at Dansk Byggeri og dets medlemsvirksomhed skal bevise, at overenskomsten overholdes. Tanken med bestemmelserne har været at løse sagerne hurtigt og med aktiv deltagelse af de involverede virksomheder og ikke mindst, mens arbejdet er i gang.

Større sager

Siden en spag start er antallet af sager eksploderet.

- Udviklingen hen over 2013 har samtidig vist, at sagerne bliver større og vanskeligere at løse ved 48 timers møderne. I 2012 blev kun en af sagerne ført videre til faglig voldgift. I 2013 er det hele 22 sager. Det skyldes, at vi afslører større og mere komplicerede sager, som ikke lader sig forlige, og hvor det kan være vigtigt med en domsafgørelse, siger Palle Bisgaard.

Byggegruppens næstformand mener, at 48 timers møderne repræsenterer et godt regelsæt, som løser mange problemer hurtigt - oftest ved at der tegnes overenskomst, at entrepriseforhold afbrydes eller ved at et overenskomstbrud erkendes, og at der sker efterbetaling og eventuelt aftales en bod.

Ikke overrasket

- Men der er desværre en tendens til, at regelsættet er under pres. Vi oplever hyppigere, at aftalerne ikke respekteres og at den aftalte efterbetaling og bod ikke betales. I enkelte tilfælde ser vi, at udenlandske virksomheder bliver dømt og arbejder videre i Danmark uden at betale og dermed lader hånt om det danske retssystem. Den slags problemer havde vi håbet at få sat en stopper for med 48 timers møderne, som netop skulle sikre, at sagerne bliver løst, mens virksomhederne fortsat er i Danmark. Det er et alvorligt problem for arbejdsmarkedet og respekten for vort fagretslige system, siger Palle Bisgaard.

Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, er ikke overrasket over udviklingen.

- Vi har også registreret, at der kommer flere sager i 48 timer møderne. Baggrunden kan være, at der er voksende problemer med udenlandsk arbejdskraft, men det kan også skyldes, at fagbevægelsen prioriterer området højere og er blevet mere omhyggelig med at finde og rejse sagerne. Det kan også være en kombination af begge forhold, siger han.

Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om udviklingen med et stærkt stigende antal sager, som føres videre til voldgift. Det kræver en nærmere undersøgelse af de enkelte sager. Af de 283 sager, som blev rejst i 2013, viste de 29 eller godt 10 procent at være uden egentligt indhold. Af de 283 sager er 206 afsluttet. De har samlet givet anledning til efterbetaling til medlemmer og bod på knap 7,5 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109