23948sdkhjf

Praktikpræmien bliver ikke genindført

Til trods for et fald i indgåede uddannelsesaftaler i byggefagene, ser det ikke ud til, at praktikpladspræmien er på vej tilbage
Det er et problem, at ikke alle unge på landets erhvervsuddannelser kan komme i praktik i erhvervslivet. Det mener både Venstre og Socialdemokraterne.

Men faldet i indgåede uddannelsesaftaler i byggefagene giver ikke anledning til en genindførelse af praktikpladspræmien.

- Den positive effekt af præmie- og bonusordningen har vist sig at være aftagende de senere år, og derfor har vi afskaffet den i enighed med arbejdsmarkedets parter. I stedet har vi iværksat en række andre tiltag for at øge antallet af praktikpladser. Det gælder blandt andet oprettelsen af praktikcentre, hvor vi styrker det praktikpladsopsøgende arbejde, så flere kan komme i kortere eller længere praktik i en virksomhed, siger undervisningsminister Christine Antorini (S).

Heller ikke hos Venstre vil man genindføre ordningen.

- Der er ingen tvivl om, at havde vi penge nok, så kunne vi både have en garanti om skolepraktik og en praktikpladspræmie, men når pengene ikke er der, så kommer man længst med skolepraktikordningen, siger partiets uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen.

Han ville som udgangspunkt helst være skolepraktikken foruden, men mener, det er vigtigt at sende det signal til de unge, at når de har påbegyndt en uddannelse, så har de også mulighed for at gøre den færdig.

- Erhvervsuddannelserne er konjunkturafhængige, og der er i perioder ikke praktikpladser til alle. Derfor er skolepraktikken nødvendig og den bedste løsning, siger Peter Juel Jensen, der understreger, at der ikke er planer om at genindføre praktikpladspræmien.

Skal lukkes ind

Socialdemokraternes ordfører for ungdoms-, erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser, Ane Halsboe-Jørgensen, er enig med Venstre i, at manglen på praktikpladser er et stort problem.

- Det er bekymrende, at virksomhederne ikke tager deres ansvar og opretter det nødvendige antal praktikpladser på arbejdsmarkedet. De unge er afhængige af at blive lukket ind. Vi skylder fra politisk hold de unge, at de kan få deres svendebrev, og det er derfor vi har lavet praktikcentrene, så ingen behøver afbryde uddannelsen, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun tilføjer, at regeringen også har søsat andre initiativer, for at skabe flere praktikpladser.

- Når vi for eksempel sender statslige byggerier i udbud, kræver man, at der er ansat lærlinge i de byggevirksomheder, der kan byde ind. Det bliver på den måde en forudsætning for at få ordren, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.833