25 procent hensyn i udbud
Derfor er det meget fornuftigt, at man som Københavns Kommune nu har gjort, udbyder arbejderne, således at en del af succeskriteriet er en fornuftig afvikling af trafikken, mens vejarbejdet står på.
25 procent vægtes fremkommeligheden med i et enkelt udbud, som nu er ude, og det kan synes af meget, men omregnet i samfundskroner, så er det formentligt meget økonomisk fordelagtigt at planlægge, hvordan trafikken afvikles bedst muligt, også under midlertidige vejarbejder, brokonstruktioner med videre.
Derimod strider det mod enhver fornuft, at kommunen tilsyneladende lader til at ignorere enhver form for kontakt fra branchen med henblik på samarbejde om at gøre generne mindst mulige.
Her vil man tilsyneladende hellere udstede bøder, når det går galt, end at tage branchen med på råd.
Det er forfejlet, for branchen ved jo en hel del om, hvordan man kan planlægge vejarbejder, og måske endda er i stand til indbyrdes at planlægge, så arbejdet glider let og ubesværet og tilmed med de nødvendige hensyn til trafikafviklingen indbygget. De fleste kender nok til en undren over at køre forbi en byggeplads, der er afspærret, men hvor der gennem daglig passage i nogen tid ikke er aktivitet.
Det kan der være mange årsager til, men smart er det ikke. Derfor er det faktisk en rigtig god idé at lade planlægningen af arbejdet blive en vigtig del af udbuddet.
Men der er også situationer, hvor et samarbejde langt hen ad vejen vil kunne løse problemet. Det handler måske især om at kende prioriteringen. Det behøver ikke nødvendigvis være en del af et udbud, men kan også være en gensidig aftale om, hvornår arbejdet kan og skal være færdigt. Det kræver dog viljen til samarbejde.
Der er uden tvivl eksempler på begge sider af bordet, hvor man kunne gøre det bedre som henholdsvis bygherre og entreprenør. Udbudsmaterialet er én vej, samarbejdet et andet, og den med bøderne må være sidste udvej og ikke den første.