23948sdkhjf

Hensyn til trafikken et nyt udbudsvilkår

Københavns Kommune vil i fremtidige udbud af anlægsarbejde vægte hensynet til trafikkens fremkommelighed
Det er ikke kun pris og kvalitet, Københavns Kommune tager i betragtning, når der udbydes anlægsopgaver. Også entreprenørens evne til at få trafikken til at glide under arbejdet vil få betydelig vægt ved valg af entreprenør.

God fremkommelighed bliver fremover skrevet ind som et konkurrencevilkår ved kommunens egne anlægsarbejder.

- Det kan ikke undgås, at trafikken bliver forstyrret, når der skal graves i byens veje, og København gør allerede meget for at sikre cyklister, buspassagerer og bilister en nemmere vej gennem byen, men vi kan og skal gøre endnu mere for at nedbringe generne fra de mange nødvendige gravearbejder, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Teknik- og miljøforvaltningen arbejder netop nu på at præcisere de krav, kommunen vil stille om bedre fremkommelighed i fremtidige udbud.

Kommunen har allerede høstet nogle erfaringer fra Nordhavnsvej-projektet, der blev udbudt i 2011.

Her vægtede planlægning og styring 15 procent, og tilbudsgiverne skulle blandt andet komme med forslag til, hvordan man kunne minimere den periode, Strandvejen ved Svanemølle skulle være indsnævret fra fire til to spor.

Det lykkedes ved etablering af mobile vejbroer, at nedbringe indsnævringsperioden fra 32 til 11 måneder.

Ved udbuddet af tilslutningsanlægget til Nordhavnsvej i efteråret 2013 er trafikafvikling blevet vægtet hele 25 procent ud over 15 procent planlægning og styring. Der er fortsat dialog mellem den valgte entreprenør Züblin, kommunen og Vejdirektoratet om de konkrete trafikløsninger i forbindelse med dette projekt.

Københavns Kommune har ikke kendskab til, at andre bygherrer anvender fremkommelighed som en del af konkurrencegrundlaget, og kommunen kalder det usædvanligt i en entreprise af denne størrelse kun at vægte prisen med 50 procent.

Opgaver bliver dyrere

Kravene om større hensyn til fremkommelighed kan gøre kommunens anlægsopgaver lidt dyrere, forudser Morten Kabell og overborgmester Frank Jensen (S). De mener imidlertid, at den bedre fremkommelighed vil være en gevinst for hovedstadens virksomhed er og pendlere og dermed samfundsøkonomien.

Størsteparten af gravearbejderne i København bliver foretaget af private og statsejede selskaber som Dong. Her kan kommunen kun i begrænset omfang stille krav til god fremkommelighed i forbindelse med udstedelsen af gravetilladelser.

Derfor sender Frank Jensen og Morten Kabell nu en fælles opfordring til transportminister Magnus Heunicke (S) om at give kommunen bedre muligheder for at stille krav om god fremkommelighed i forbindelse med udstedelsen af gravetilladelser.

Konkrete vurderinger

Direktør i Danske Anlægsentreprenører Niels Nielsen finder det fornuftigt, at Københavns Kommune vil involvere entreprenørerne i at finde brugbare løsninger, som også tager hensyn til trafikken.

- Jeg håber, man byder entreprenørerne ind og drager nytte af deres erfaringer og laver konkrete vurderinger fra sag til sag og ikke trækker firkantede regler ned over alle projekter, siger Niels Nielsen.

Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn sætter stor pris på, at kommunen nu vil give entreprenørerne et incitament til at få lukket udgravninger så hurtigt som muligt. Men det er også vigtigt, at de mange gravearbejder bliver koordineret bedre, hedder det i en udtalelse fra foreningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11