23948sdkhjf

Hjemløse-koloni med høj komfort

Når 18 hjemløse aarhusianere flytter ind i nyopførte boliger i Viby, bliver det med en kvalitet, man også finder i en moderne familiebolig
En lille koloni af kompakte huse til aarhusianske hjemløse i bydelen Viby hæver barren markant for komfort og energiforbrug for denne type boliger.

Takket være ny pladsbesparende teknologi kan de hjemløse nu komme hjem til behagelige boliger med overkommelige udgifter.

Men de kompakte løsninger åbner også for store anvendelsesperspektiver i almindelige familiehuse.

Når de sidste af i alt 18 hjemløse om kort tid kan flytte ind i helt nyopførte boliger i Aarhus-forstanden Viby, bliver det til hjem, der komfortmæssigt ikke står tilbage for en moderne, ny familiebolig. Kun en størrelse på cirka 40 kvm for de 18 fritliggende huse afslører, at der er tale om en særlig type byggeri.

De kompakte omgivelser har betydet, at typehusproducenten har måttet tænke i nye baner, for at de nye lejere snart kan flytte ind i hjem, som ikke bare bliver komfortable at opholde sig i, men hvor der også er tænkt på energiforbruget.

Teknologier sparer plads

Antallet af kvadratmeter er forklaringen på, at typehusproducenten Nyt Hjem, der har stået for husentreprisen, har udstyret hjemløseboligerne med såkaldte mikroventilationsanlæg.

Sammen med superlavenergi-isoleringen, som er pladsbesparende, betyder det, at de fjernvarmeopvarmede huse får meget lave energiudgifter, forudser Morten Pedersen fra Nyt Hjem, der har været med til at designe boligerne tiltænkt de snart tidligere hjemløse:

- Et traditionelt ventilationssystem fylder mere, og når man har så lidt plads til rådighed, gælder det om at udnytte den bedst muligt. Her er mikroventilationsanlægget meget pladsbesparende, og så er det enkelt at montere, forklarer Morten Pedersen om løsningen, der er udviklet af InVentilate.

Anvendeligt i familiehuse

Det er første gang, Nyt Hjem har konstrueret et hus med mikroventilationsanlæg, men Morten Pedersen forudser, at systemet også kan vinde indpas i Nyt Hjems almindelige program af elementopbyggede familiehuse.

Systemet er angiveligt både praktisk og pladsbesparende, og det falder godt i hak med, at mange huskøbere i dag går efter fleksible løsninger, som gør det let at om- og tilbygge og dagligt sparer på energien.

- Huskøbere ønsker individuelle løsninger og vil for eksempel ofte gerne lave om på rumfordelingen. Den tilpasning vil det være langt lettere at lave for os nu efter erfaringerne med hjemløseboligerne, siger Morten Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109