23948sdkhjf

Storbyerne lokker

Flere og flere søger mod de største danske byer. Sådan har det været i en del år efterhånden, og særligt i byer med mange uddannelsesinstitutioner har man mærket presset fra ikke mindst unge, som søger fra de mindre byer mod København, Aarhus, Odense og Aalborg for at uddanne sig.

Men flere tilflyttere sætter naturligt også hele boligsituationen på en hård prøve. Spørg bare de mange studerende som for eksempel i København og Aarhus hver sommer op til studiestart i september må tage til takke med midlertidige boformer eller havner i kløerne på bolighajer, der udlejer små værelser til flere tusinde kroner.

Nu viser en ny undersøgelse så, at der frem mod 2020 er et behov for godt 120.000 nye boliger i de større danske byer. Det er ikke kun studieboliger, men også almindelige boliger til de mange, der efter endt uddannelse enten vælger at blive i storbyerne eller flytter dertil for at arbejde. Men det overraskende for nogle er, at hele samfundet vil lide et tab, hvis ikke der er boliger at få. For med et godt udbud af boliger vil der også være flere borgere med et højere uddannelsesniveau, og det bidrager til øget produktivitet i samfundet. Og den gevinst kan man miste, hvis ikke boligmarkedet matcher tilflytterne i storbyerne.

Finanskrisen har dog unægtelig haft sin indvirkning på, at nybyggeriet af boliger i de større byer har stået en anelse i stampe i de senere år. Der er ingen tvivl om, at de mange ejendomsudviklere, som knækkede halsen, da først krisen satte ind, har afskrækket mange fra at gøre forsøget i de senere år.

Heldigvis er der langsomt begyndt at komme mere gang i byggekranerne i for eksempel København, og private investorer har kig på de mange udviklingsområder. Men det er ofte til priser, hvor folk med mere "almindelige" indkomster ikke kan være med. Derfor kan man håbe, at for eksempel kommunernes nye mulighed for at reservere 25 procent af nye byggegrunde til almene boliger bærer frugt, og får sat skub i byggeriet af disse. For uanset om det er almene eller ordinære boliger bliver der kun mere brug for nye boliger i de større byer i årene, der kommer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08