Kommuner går glip af besparelse
Kommuners elbesparelse ved solcelleanlæg skal modregnes i bloktilskuddet. Advokatfirma kalder lovfortolkning for meget vidtgående
Ifølge Energistyrelsen og Energitilsynet er elproduktion fra solceller omfattet af elforsyningslovens modregningsregler, men efter Horten Advokatpartnerselskabs vurdering er fortolkningen af modregningsreglerne meget vidtgående.
Energitilsynet er den instans, som kommunerne skal indberette deres elbesparelse fra solcelleanlæg til med henblik på modregning i bloktilskud, og samtidig skal tilsynet vurdere rigtigheden af kommunernes beregninger.
I en redegørelse har Energitilsynet givet udtryk for, at en besparelse i elforbrug og elafgifter som følge af egenproduktion fra et solcelleanlæg må kategoriseres som en såkaldt uddeling fra en elproducerende virksomhed.
Økonomiske værdier
Fortolkningen af ordet uddeling" er omdrejningspunktet i diskussionen om, hvorvidt der er hjemmel i loven til at modregne elbesparelsen fra solcelleanlæg i bloktilskud. Ifølge elforsyningsloven skal kommuner nemlig registrere uddelinger med henblik på modregning i bloktilskud.
- Som udgangspunkt går reglerne ud på, at kommunerne skal modregnes i bloktilskud, når kommunekassen modtager reelle økonomiske værdier fra en kommunal elforsyningsvirksomhed i form af blandt andet udlodninger fra elforsyningsselskaber eller salgsprovenuer fra sådanne selskaber. Nu er Energitilsynets sekretariat ude i en fortolkning, hvor de anser den besparelse på elregningen, som en kommune opnår ved at etablere et solcelleanlæg, som en økonomisk fordel svarende til en reel økonomisk overførsel fra et elforsyningsselskab, forklarer advokat René Frisdahl Jensen fra Horten Advokatpartnerselskab.
Det er ifølge advokatfirmaet imod formålet med reglerne.
- Det mener vi er en meget vidtgående fortolkning af regler, som oprindeligt var tænkt til at handle om at beskatte kommuner, hvis de ville hive elforbrugernes penge ud af elforsyningsselskaberne og putte dem i kommunekassen, siger René Frisdahl Jensen, som tror, at fortolkningen er for vidtgående til, at den ville holde for en domstolsprøvelse, hvis man forestillede sig, at det skulle komme dertil.
Ville finde løsning
Energistyrelsen gav i marts sidste år over for Licitationen - Byggeriets Dagblad udtryk for, at man ville kigge på problemstillingen omkring, at kommunerne vil blive trukket i bloktilskud, når de sparer penge på at etablere solcelleanlæg.
- Vi er opmærksomme på problemstillingerne og arbejder på en løsning, sagde fuldmægtig i Energistyrelsen Søren Ramsing.
Der kom imidlertid aldrig nogen løsning, og modregningsreglerne bliver fastholdt. I en e-mail til Licitationen oplyser Energistyrelsen, at regeringen ikke har nogen aktuelle planer om at ændre i modregningsreglerne.
Ifølge Licitationens oplysninger er det Finansministeriet og ikke Energistyrelsen, der har trukket i bremsen, når det gjaldt en eventuel lempelse af modregningsreglerne i forbindelse med kommunale solcelleanlæg. Det er ikke lykkedes Licitationen at få et svar inden deadline fra Finansministeriet på, hvorfor man vil fastholde modregningsreglerne for solcelleanlæg.
Fjerner incitament
Ifølge Martin Damm (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) etablerer kommunerne solcelleanlæg ud fra et miljømæssigt perspektiv, men også ud fra et omkostningsperspektiv.
- Hvis man kan investere sig til lavere driftsudgifter, er det en motivitationsfaktor for kommunerne, siger Martin Damm og fortsætter:
- Det giver ingen mening, hvis kommunerne skal trækkes i bloktilskud, for så forsvinder driftsgevinsten. Hvis man investerer i et solcelleanlæg, så gør man det for at få en gevinst ind efterfølgende. Hvis man fjerner gevinsten, så giver det ingen mening.