23948sdkhjf

Ærgerlig udsættelse af skolebyggeri

Et totalt byggestop er en realitet i Helsingør, hvor prestigeprojektet Skolen i Bymidten som følge af klagesager skal igennem en ny lokalplanproces
En afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet ophæver lokalplanen for byggeriet af Skolen i Bymidten i Helsingør. Det betyder - ifølge de mest optimistiske vurderinger - at projektet bliver mindst et halvt år forsinket.

Baggrunden er, at kommunen handlede i strid med miljøvurderingsloven og planloven, da det blev besluttet ikke at lave en selvstændig miljøvurdering forud for vedtagelsen af lokalplanen for gigantprojektet, hvor alene første etape har et budget på omkring 140 mio. kroner.

Lokalplanen blev vedtaget med stort flertal i byrådet i efteråret.

Men to naboklager fik altså medhold i miljøklagenævnet, så spørgsmål som trafikale påvirkninger og tal på for eksempel brugere af den planlagte multihal skal indgå i den nye lokalplan.

Brandærgerligt

Imens ærgrer de entreprenører, som kommunen nåede at underskrive kontrakter med tidligere på måneden, sig:

- Vi blev indkaldt til møde på rådhuset, hvor vi fik at vide, at lokalplanen, der lå til grund, skulle gå om. Og det betyder, gætter jeg selv på, en forsinkelse på omkring 10 måneder. Det er brandærgerligt, for det er en stor sag for os, siger Martin Skou Heidemann, adm. direktør i Skou Gruppen A/S, som skal stå for kompletteringen, det vil sige facader, vægge, vinduer og døre i projektet.

- Vores tilbud var på 50 mio. kroner, og vi var gået i gang med forberedelserne med henblik på at starte for alvor i oktober. Nu bliver det så først til sommer, og det er synd, for det er et rigtig flot projekt med mange spændende faglige udfordringer, men vi ser dog frem til at komme igang. Vi har før bygget sammen med både arkitekt og kommune, og med stor succes, så ja, det er bittert, men det nytter ikke at jamre, siger Martin Skou Heidemann til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Udgifter

Han tilføjer, at firmaet gør alt for ikke at sætte penge til, men helt undgåes kan det ikke.

- Vi gør, hvad vi kan, og er ikke interesserede i at komme rendende til vores bygherre, kommunen, med alle mulige regninger. Men det er klart, at en kontrakt til 50 mio. kroner kræver noget arbejde. Derfor er vi lige nu i fuld gang med at finde ud af, hvor meget det drejer sig om. For eksempel har vi bestilt en hel del aluminiumsfacader, og når man først får dem reserveret, og så nu må trække reservationen tilbage, så skal vi selvfølgelig spørge, hvad det betyder økonomisk. Desuden er udsættelsen også ærgerlig for flere medarbejdere, som hen over vinteren måske tydeligere vidste, hvad de skulle lave.

Til det har kommunaldirektør Bjarne Pedersen, Helsingør Kommune sagt:

- Der er heldigvis godt gang i byggeriet for tiden, så det kan jo være, at det er mere attraktivt at have en opgave klar længere ude i fremtiden.

Bjarne Pedersen lægger dog overfor Frederiksborg Amts Avis ikke skjul på, at forsinkelsen VIL få økonomiske følger.

Martin Skou Heidemann understreger, at hans område ikke er udforming af lokalplaner, så noget endeligt bud på, hvad man kan gøre for at forhindre en lignende fordyrende byggeudskydelse har han ikke.

Han siger dog:

- Min erfaring er, at der ikke skal ret meget til. Mange ved, at man kan klage over en lokalplan, og derfor bliver kommunerne nødt til at gøre sig meget umage. Og det ved jeg også, at Helsingør Kommune har gjort. Men derfor sker det alligevel og desværre også i denne sag.

Overraskede

Entreprenørvirksomheden Anker Hansen A/S, der skal stå for råhuset, ønskede ikke at udtale sig om sagen, da Licitationen - Byggeriets Dagblad i går kontaktede firmaet, men henviser til bygherren, som er Helsingør Kommune.

Her siger kommunaldirektør Bjarne Pedersen til flere medier:

- Vi er meget overraskede over afgørelsen og stiller os uforstående overfor den. Men der er ikke andet at gøre end at starte igen med lokalplanprocessen på første byrådsmøde efter ferien, siger han.

Licitationen - Byggeriets Dagblad fik ikke før redaktionens slutning en kommentar fra Bjarne Pedersen, men frustrationerne har i de sidste 14 dage været tydelige:

- Vi har grundlæggende meget svæt ved at forstå behovet for en yderligere miljøvurdering af projektet. Det er jo sådan, at kommunens hovedbibliotek tidligere lå på området, som gav langt mere trafik end det nye projekt kommer til. Og bibliotektet lå på grunden, da naboerne købte deres huse, sagde han 16. juli til Frederiksborg Amts Avis.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125