23948sdkhjf

Metro-firma beskyldes for at forfølge 3F-medlemmer

Arbejdsgiversiden afviser forfølgelse af fagforeningsmedlemmer hos italiensk metro-entreprenør
Det er en væsentlig del af grundlaget for det organiserede danske arbejdsmarked, der pilles ved, når medlemmer af fagforeningen afskediges alene på grund af deres fagforeningsmedlemskab.

Det er hvad 3F mener, den italienske metroentreprenør Cipa gør sig skyldig i.

LO har derfor på vegne af 3F rejst en sag med påstand om, at Cipa bryder arbejdsmarkedets grundlov - hovedaftalen mellem LO og DA.

Blandt godt hundrede ansatte på det københavnske metroprojekt har Cipa valgt at afskedige de fire eneste medlemmer af 3F.

- Det er for os tegn på forfølgelse af de ansatte, der gør krav på deres rettigheder og bruger fagforeningen til at hævde disse rettigheder. Det er de fire rumænere, der har leveret dokumentation til den faglige sag om underbetaling, som vi har sat i gang. Vi nægter at tro på, at det er en tilfældighed, at netop disse fire blev fyret en uge efter sagen blev rejst, siger Jens Kirkegaard, formand for Byggegruppen i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, hvor de fire rumænske betonarbejdere er medlem.

En er genansat

Sagen om brud på hovedaftalen er netop behandlet på et såkaldt fællesmøde med deltagelse af blandt andre hovedorganisationerne. Her erkendte arbejdsgiversiden, at den ene afskedigelse var i strid med overenskomsten, da den pågældende medarbejder er sygemeldt på grund af en arbejdsskade. Samtidig tilbød Cipa genansættelse af den medarbejder, der var valgt som tillidsrepræsentant.

- Den pågældende vil imidlertid ikke tage imod tilbuddet med mindre alle fire, som sagen handler om, også bliver tilbudt genansættelse. Han har været udsat for trusler på grund af hans tilhørsforhold til 3F, så han tør simpelthen ikke møde på arbejde alene, siger Jens Kirkegaard.

Indsigelse mod valg

Arbejdsgiversiden afviste genansættelse af de to sidste rumænere og afviser forfølgelse af fagforeningsmedlemmer. Fyringerne sker i forbindelse med tilpasning af arbejdsstyrken, lyder begrundelsen.

- Virksomheden mener, der er brug for andre kompetencer end dem de fire medarbejdere besidder. I den forbindelse er det vigtigt at oplyse, at også andre medarbejdere er afskediget i løbet af sommeren i forbindelse med omstrukturering af arbejdsstyrken, siger Thorsten Wilstrup, afdelingschef i Dansk Byggeri, hvor Cipa er medlem.

Han afviser beskyldningerne om organisationsfjendtlige handlinger.

- At der skulle være tale om de fire eneste fagforeningsmedlemmer kan hverken virksomheden eller vi vide noget om. Det er alene 3F’s påstand, siger han.

Arbejdsgiverne har i øvrigt gjort indsigelse mod valget af den ene af de fire rumænere som tillidsrepræsentant.

- Reglerne foreskriver, at valget af tillidsmand skal finde sted på en måde, så alle medarbejdere har mulighed for at deltage, og fagforeningen har ikke kunnet dokumentere, at det er sket, og virksomheden har ikke kendskab til noget opslag på arbejdspladsen om et valg, siger Thorsten Wilstrup.

Da man ikke blev enige på fællesmødet, vil 3F videreføre sagerne i Afskedigelsesnævnet og Arbejdsretten.

Metroselskabet oplyser, at man følger sagen tæt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094