EU-strategi undergraver sikkerheden
Arbejdsgivere og lønmodtagere enige om, at der skal gælde samme arbejdsmiljøstandarder i store og små firmaer
Det mener både lønmodtagere og arbejdsgivere på baggrund af kommissionens netop udarbejdede såkaldte EU-strategiramme for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen 2014-2020.
Det er især udsigt til forenkling af eksisterende lovgivning og særlige hensyn" til små virksomheder, der giver anledning til bekymring.
- Det er ikke mindst på mange små arbejdspladser, at sikkerheden sejler, så derfor er man ude på et vildspor, når man vil slække på kravene til de små virksomheder. Det hjælper måske arbejdsgiveren, men det skubber byrden og risikoen over på de ansatte. Der findes ingen logisk grund til, at medarbejdere i små virksomheder skal have dårligere beskyttelse end arbejdstagere i store virksomheder, siger forbundsformand Jørn Erik Nielsen, der er formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg.
Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri er på samme linje.
- Vi har stor sympati for, at man vil gøre det lettere for små virksomheder og også gennemføre forenklinger af reglerne, men der skal ikke være forskel på kravene til sikkerhed og arbejdsmiljø afhængig af virksomhedens størrelse. Den kemiske udsættelse er den samme, om du er ansat i en stor eller lille virksomhed, siger hun.
Positive elementer
Mens BAT-kartellet generelt er stærkt kritisk over for strategirammen, ser Dansk Byggeri flere positive elementer.
- Overordnet er det godt, at der i det hele taget er udarbejdet en strategi for medlemslandenes arbejdsmiljøarbejde, fordi det øger sandsynligheden for at få løftet sikkerhed og arbejdsmiljø i en række lande, så vi ikke skal konkurrere med hinanden på dårligt arbejdsmiljø. Hvis hele Europa er med, giver det også bedre mulighed for at udvikle og udbrede brugen af tekniske hjælpemidler. Vi vil også kvittere for, at kommissionen interesserer sig for, at medlemsstaterne rent faktisk håndhæver overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen, siger Mette Møller Nielsen.
Jørn Erik Nielsen frygter, at den megen fokus på at forenkle lovgivningen om arbejdsmiljø fører til underminering af lønmodtagernes arbejdsmiljø og arbejdsvilkår.
- Man bliver usikker på, om EU med den nye strategi ønsker at udvikle eller afvikle den fælles indsats for at styrke arbejdsmiljøet i EU. Strategien er således blottet for seriøse initiativer på vigtige områder som kræftfremkaldende kemiske stoffer og nedslidning som følge af hårdt, fysisk arbejde. Kommissionen lader stå til, selv om nye regler om forebyggelse af kræft og nedslidning er blevet efterlyst i årevis, siger Jørn Erik Nielsen.
Han opfordrer beskæftigelsesministeren til at komme på banen, så dagsordenen om forenkling ikke i realiteten underminerer beskyttelsen af lønmodtagerne.