Skatteminister kaldt i samråd
Skatteminister Morten Østergaard (R) skal nu på et åbent samråd redegøre for, hvorfor han vil lempe reglerne for beskatning af arbejdsudleje
Udvalget har bedt ministeren forklare, hvorfor Skatteministeriet ønsker at lempe reglerne for arbejdsudleje. Skatteudvalget ønsker, at ministeren i sin redegørelse forholder sig til, at netop regeringens stramning af reglerne vedrørende arbejdsudleje i 2012 ifølge fagbevægelsen har været den vigtigste indsats i forhold til at bekæmpe social dumping.
Ministeren er desuden blevet bedt om at redegøre for den foreslåede ændring af det såkaldte styresignal. Et styresignal er en bindende tjenestebefaling fra Juridisk Center, der er etableret som en landsdækkende enhed i Skat, og som blandt andet fortolker love. Ændringen i styresignalet medfører en lempelse af reglerne for beskatning af arbejdsudleje, og nu skal ministeren redegøre for, hvilke faktiske forhold der har ændret sig, siden loven om arbejdsudleje blev ændret, og på hvilken måde praksis vil blive forandret, hvis ændringen gennemføres.
Mangler svar
Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra SFs skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen.
- Vi har indkaldt til samråd, fordi det har været svært af få nogle klare svar fra ministeren. Vi mener, at den aftale, vi indgik om stramninger i 2012 var en god aftale i forhold til at bekæmpe social dumping. Det er helt uacceptabelt, at aftalen nu bliver rullet tilbage, siger Lisbeth Bech Poulsen.
Hun har tidligere stillet en række skriftlige spørgsmål til skatteministeren, hvor hun beder ham redegøre for, hvorfor han nu lemper reglerne. I et svar skriver ministeren blandt andet:
- Med skattereformen i 2012 blev de danske arbejdsudlejeregler tilpasset til OECDs nye retningslinjer for arbejdsudleje blandt andet med det formål at modvirke social dumping. Det var således en forudsætning ved ændringen af arbejdsudlejereglerne i 2012, at de nye regler om arbejdsudleje følger OECDs retningslinjer. Praksis udviklede sig imidlertid på en måde, så der blev skabt tvivl om, hvordan OECDs retningslinjer skulle indgå ved den samlede vurdering af, om der foreligger arbejdsudleje. Dette gav anledning til usikkerhed om fortolkningen af reglerne og til stor kritik fra erhvervslivet. På et samråd i Folketinget i januar 2014 tilkendegav min forgænger Jonas Dahl derfor, at der var behov for at præcisere de nye regler om arbejdsudleje og derved skabe større klarhed om, hvornår arbejdsudlejereglerne finder anvendelse.
Men det svar giver Lisbeth Bech Poulsen ikke meget for.
- Argumentet med at følge OECDs retningslinjer handler om, hvorvidt man skal bruge den ene eller den anden fortolkning. Det er en teknisk diskussion - men den vil vi gerne have. Ministeren har ikke indkaldt til et eneste møde om det her, så jeg glæder mig til at få nogle klare svar, siger hun.
Social dumping
Også Enhedslistens Frank Aaen savner svar fra Morten Østergaard.
- Det her er en måde at bekæmpe social dumping på. Vi er meget uenige i den her lempelse og det er fagbevægelsen også. Vi forstår slet ikke, hvorfor ministeren lemper reglerne. Det vil vi nu have nogle svar på og derved presse regeringen til at beholde de nuværende regler, siger han.
Skat sendte i foråret et styresignal om arbejdsudleje i høring. Skat er på nuværende tidspunkt ved at bearbejde høringssvarene, og styresignalet forventes udsendt i løbet af juni.