23948sdkhjf

Installationsbranchen indstiller sig på nulvækst

Mindre byggeaktivitet og den sløje danske økonomi har skabt omsætningsnedgang i installationsbranchen
Installationsvirksomhederne må indstille sig på, at de til næste år går en hård tid i møde.

Et fald i branchens samlede omsætning i første halvår af 2014 på 225 mio. kroner til 19,8 mia. kroner - eller 1,1 procent sammenlignet med samme periode i 2013 - får nu Tekniq til at nedskrive branchens forventningerne til 2014 og 2015. I år står den således på nulvækst, mens aktiviteten i 2015 byder på nedgang for installationsvirksomhederne.

Det fremgår af Tekniqs nye markedsanalyse, som giver den mindre byggeaktivitet og den generelle sløje danske økonomi skylden for faldet i virksomhedernes omsætning i årets første seks måneder. Her har den blide vinter, offentlige investeringer og Boligjobordningen ikke kunnet holde omsætningen oppe.

Desuden er hård priskonkurrence og ændret prisstruktur samt mere prisbevidste kunder med til at presse installationsbranchens omsætning ned.

Tekniqs adm. direktør, Niels Jørgen Hansen, kalder situationen alvorlig, og med faldende offentlige investeringer og et farvel til Boligjobordningen ser det skidt ud.

- Regeringen burde ændre signal og sætte noget i stedet for Boligjobordningen med øgede energiinvesteringer. Men hele oplægget til finansloven er jo et udtryk for færre offentlige investeringer, og det får os til at forvente nulvækst i år og nedgang i 2015, siger Niels Jørgen Hansen.

Pressede grossister

Særligt elbranchen forårsagede omsætningsfaldet med en tilbagegang på 285 mio. kroner til 11 mia. kroner svarende til et fald på 2,5 procent, mens vvs-branchen faktisk oplevede en svag stigning i omsætningen på 0,7 procent til 8,8 mia. kroner.

Og de sløje tider er også noget som mærkes i leverandørleddet til vvs-branchen.

Rørforeningen, som er et fælles forum for ni af landets største vvs-grossister blandt andet Sanistål og AO Johansen, genkender fuldt ud de sløje tider hos installatørerne, og ser ingen tegn på fremgang i salget til vvs-installatørerne - særligt ikke nu med udsigterne til Boligjobordningens forsvinden til nytår.

- Det gik godt indtil 2008, så kom nedgangen, men med en fremgang i særligt 2011. Men de seneste to til tre år har der kun været tale om tilbagegang. Derfor er vi også kede af, at Boligjobordningen forsvinder. Vi havde håbet, at den ville være med til at skubbe aktiviteten i gang, for de store offentlige investeringer som supersygehuse gør ikke nok. Her går opgaverne typisk til store konsortier og ikke den lille vvs-installatør, siger direktør Kim Holst fra Rørforeningen.

Store og små aktører

Han peger på, at branchen også skal overleve fremadrettet, og de store aktører gør det ikke alene.

- Vi vil jo gerne have en så blandet branche som muligt med både store og små kunder, og de store projekter redder jo ikke de små installatører. Når det private forbrug kommer i gang igen, er det jo ikke de store installatører, som ordner badeværelset hos de private. Det er jo installatøren henne om hjørnet, der udfører det, påpeger Kim Holst.

Den nuværende situation får dog ikke Tekniq til at frygte for flere konkurser i branchen.

- Det forventer vi ikke. De fleste virksomheder har tilpasset sig den aktuelle situation. Det vil snarere betyde, at de afskediger folk, siger Niels Jørgen Hansen.

Senest har en medlemsundersøgelse vist, at en tredjedel af Tekniqs godt 3.000 medlemvirksomheder forventer, at afskedigelser bliver nødvendige som følge af Boligjobordningens ophør.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088