Eksport tager tid
Og det er ærgerligt for dansk eksport, men også dyrt for virksomhederne, når de ikke får den investerede indsats igen i form af ordrer.
Eksport, hvad enten det er byggevarer, kølecontainere, stereoanlæg eller møbler, kræver grundig forberedelse og stor tålmodighed, når man først går i gang. Man skal have sine salgskanaler og markedet identificeret og så dernæst have lagt en plan for indsatsen. Og det kan tage år.
Mange erfarer, at selv om man kan forstå norsk og svensk, så er kulturen og lovgivningen vidt forskellig. Det tager tid at sætte sig ind i, og ofte er det sådan, at de, der får succes, har lokale allierede partnere med i projektet, som kender de lokale forhold.
For byggevirksomheder gælder det også, og da byggeeksport ofte består af en enkelt type varer såsom et vindue, døre eller tag, gulv eller andet, så er det en god idé at finde sammen med andre, så man kan tilbyde en mere hel" løsning. Andre muligheder er at finde netværk, som allerede har erfaring med eksport til det pågældende marked, hvor man kan lære, hvordan det gøres.
Når to tredjedele af byggevirksomhederne forlader eksportmarkedet, for eksempel Norge, indenfor blot et år, er det udtryk for en vis naivitet, når det gælder eksport. Og det er egentligt underligt, at de bitre danske erfaringer fra for eksempel det tyske marked i 1990erne ikke står klarere.
Man skal ikke blot kende markedet, men det produkt, man gerne vil sælge, skal også passe til markedets kunder.
Eksport kræver dyb indsigt, et stort tålmod og penge på bankbogen, så man kan holde til, at indsatsen tager tid. Et til to år er mere reglen end undtagelsen. Men når først man er inde, er der også store gevinster at hente, og så er det bestemt indsatsen værd og kan bidrage til virksomhedens vækst.