Præfabrikeret byggeri - et trængt marked
Det går bedre med afsætningen af præfabrikeret byggeri, men der er lang vej endnu, også udviklingsmæssigt, mener branchedirektør
- Og den kapacitet, der var til stede før kriseårene, er langt fra genvundet. Men området er i bedring, vurderer branchedirektør Per Thomas Dahl, Danske Byggematerialer i Dansk Byggeri.
- Mangel på arbejdskraft og mange fejl og mangler under højkonjunkturen gjorde, at der dukkede nye producenter op. En del af dem klarede ikke de sværere tider i finanskrisen, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Et positivt marked
Generelt set er markedet fortsat positivt stemt overfor præfabrikeret byggeri. Dette såvel store lette moduler, samt også badmoduler, vurderer han.
- I denne kontekst tænker jeg de store lette moduler. AlmenBolig+ projektet har i høj grad været med til at efterspørge volumen af konceptet samt konsolidere projekter med præfabrikeret byggeri, siger han og giver som eksempel, at der den 24. september blev taget første spadestik på endnu 72 boliger, denne gang i Albertslund, efter dette koncept.
Højeste energistandard
- Og dette byggeri endda efter 2020 energistandarden, tilføjer Per Thomas Dahl.
Dansk Byggeri havde i 2013 analysevirksomheden New Insight til at give et bud på hvor fremtiden ligger indenfor byggeri. Som den ene ud af tre parametre blev peget på industrialiseret konceptbyggeri. Altså det, at kunne producere billige boliger i højere kvalitet. Dette også med eksportpotentiale for øje.
Ikke færdigudviklet
Per Thomas Dahl ser markedet som værende i fortsat vækst og med stigende interesse.
- Men jeg ser ikke, at konceptet er færdigudviklet. Der mangler fortsat stor integration af systemleverancer fra underleverandører samt integration af 3D projektering, siger han.
Et andet felt der fortsat skal udvikles indenfor præfabrikeret byggeri, er brugen af materialer:
- I dag er man ofte enten stål-, træ- eller beton-entusiast/fokuseret. Jeg mener vi fremadrettet skal have mere udflydende skel mellem produkterne, således løsningerne kan indeholde en kombination. Men dette vil kræve fleksible produktionsforhold- og løsninger. siger han.
- Vi skulle på sigt gerne komme længere med at strømline processerne for at gøre løsningerne mere fleksible. Jo mere vi som producenter kan lægge ind af know-how og automatisering i processerne, jo mere fleksible bliver slutproduktet, tilføjer han.
Ikke alt egner sig
Ikke alt byggeri egner sig til præfab. Men det meste byggeri egner sig ifølge branchedirektøren til en eller anden form for systemleverancer.
- At sådanne systemleverancer er kommet for at blive, kan man jo for eksempel se i forhold til mange andre brancher. Der er jo ingen der vil drømme om at købe en bil der er produceret på en parkeringsplads af nogle mekanikere en bil skal produceres under ordnede trygge forhold. Således også med nogle typer af byggeri, siger han til Licitationen.
Dansk Byggeri estimerer, at der i år igangsættes 1.350.000 kvadratmeter boliger. Ud af dette skønnes det, at der maksimum er 100.000 kvadratmeter præfabrikeret byggeri.