Udkantsdanmark tættere på Timemodellen
Brug for bedre forbindelser til lyntogstationerne på Timemodellen, mener Danske Regioner
Det er budskabet i et oplæg fra Danske Regioner til en indsats for at forkorte rejsetiden til og fra de nye superlyntog. Med en udbygning af den nationale timemodel med en regional timemodel vil op mod 600.000 flere danskere end i dag kunne få under en times transport til lyntogsstationerne med kollektiv trafik.
Danske Regioner har i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Trafikselskaberne i Danmark udarbejdet et idekatalog over mulighederne for at forbedre trafikken til og fra de kommende lyntogsstationer. Her peges der blandt andet på initiativer, som alene handler om at optimere driften ved eksempelvis bedre korrespondance mellem busser og lokalbaner på den ene side og lyntogene på den anden samt hurtigere og mere direkte busruter. Andre initiativer kræver investeringer i udbygning af letbaner og højklasset bustrafik med eget tracé og parker- og rejsanlæg.
- Det kunderne efterspørger, er bedre sammenhæng i den kollektive trafik. Det vil vi bidrage til. Selv når vi gør en stor indsats, vil der fortsat være mange, der har over en times transport til de nye superlyntog. Dem må vi ikke glemme, siger Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner.
En konkurrencefordel
Danske Regioner mener, at god infrastruktur vil give et lille land som Danmark en konkurrencefordel.
Mobilitet giver virksomhederne mulighed for at kombinere fordelene i landområderne med fordelene i byområderne. Det er afgørende i forhold til at tiltrække den rette arbejdskraft, og det øger friheden og fleksibiliteten for den enkelte borger og dennes ønsker til bosætning og arbejdsplads", hedder det i oplægget fra Danske Regioner.
I forbindelse med økonomiaftalen for 2015 har Danske Regioner aftalt med staten, at der gennemføres et udvalgsarbejde, der skal se på, hvordan den kollektive trafik til og fra togstationerne kan forbedres på både kort og langt sigt. Arbejdet går i gang her i efteråret.