23948sdkhjf

Strejke mod løndumping på stort sygehusbyggeri

Omfattende arbejdsnedlæggelse på DNU i Aarhus i protest mod hvad man kalder løndumping
Landets største byggeplads, Det Nye Universitetshospital i Aarhus, blev torsdag ramt af en omfattende arbejdsnedlæggelse, da 350 timelønnede gik til fagligt møde i protest mod, hvad man kalder løndumping på byggepladsen.

Arbejdsnedlæggelsen, som stoppede det meste af produktionen på byggepladsen, faldt samtidig med, at Folketingets Beskæftigelsesudvalg besøgte den store byggeplads.

Talsmand for bygningsarbejdernes aktion, sjakbajs Jesper Hansen fra MT Højgaard, lægger da heller ikke skjul på, at der er en vis sammenhæng.

- Det er et opråb om, at der skal ske noget - ikke bare her på pladsen, men i hele landet. Vi vil samtidig gøre opmærksom på, at vi ikke kan genkende det glansbillede, som DNU’s byggeledelse prøver at tegne af forholdene på byggepladsen. Vi vil ikke passivt se til, at de vilkår, som vi har kæmpet for i over 100 år, bliver undergravet af virksomheder, der udnytter vores kolleger fra især Østeuropa, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Den aktuelle baggrund for arbejdsnedlæggelsen er verserende faglige sager mod to østeuropæiske byggefirmaer, der er underentreprenører på hospitalsbyggeriets største byggefelt, S2. Der er tale om det polske firma OK Skandinavien, der har dansk cvr-nummer, og det slovakiske MZ SRO, der begge udfører betonarbejde.

Råhusentreprisen blev vundet af Herning-firmaet Jørgen Friis Poulsen, der har entreret med den tyske virksomhed Max Bögl, der igen har sendt en del af arbejdet videre til det polske og slovakiske firma.

Halvdelen kontant

3F Aarhus Rymarken har opgjort et krav mod de to virksomheder på knap to mio. kroner, primært i manglende overtidsbetaling, men også i manglende indbetaling til pension.

Ole Vagn Christiansen, byggeformand i fagforeningen, oplyser, at man derudover har konstateret, at de slovakiske medarbejdere i ML SRO kun får overført halvdelen af deres løn til bank. Resten udbetales efter det oplyste kontant.

- Vi har dokumentation for bankoverførelsen, men ikke for hvad der måtte udbetales kontant. Det har vi indtil videre krævet uden held. Vi finder fremgangsmåden med kontant udbetaling stærkt betænkelig, siger han.

3F har bedt Skat undersøge forholdene.

Chefkonsulent Hans Henrik Kristensen fra Dansk Byggeri, hvor de udenlandske firmaer er medlem, ønsker ikke at udtale sig om sagen, fordi den ikke er afsluttet.

Om udbetaling af en del af lønnen kontant, siger han:

- Mere generelt er det ikke afgørende, hvordan pengene udbetales, men at medarbejdere får den løn, de skal have, siger han.

Lugter af sorte penge

Sjakbajs Jesper Hansen mener som talsmand for de aktionerende bygningsarbejdere derimod, at det i høj grad er af betydning, hvordan man får sin løn.

- Udbetaling i kontanter lugter af sorte penge, men det kan vi jo ikke bevise, siger han.

I en udtalelse fra bygningsarbejderne hedder det, at de “ikke et sekund er i tvivl" om, at de udenlandske kolleger bliver snydt i forhold til overenskomsten.

De noterer samtidig, at de udenlandske kolleger ikke har taget imod tilbuddet om arbejdsgiverbetalt fagforeningsmedlemskab - og at de, der har, ikke længere er på pladsen.

- De udenlandske kolleger knokler akkurat som os andre, men får ikke den samme løn. Det skal de naturligvis have, og DNU har et ansvar for, at forholdene er i orden, siger Jesper Hansen.

Mangler smoking gun

Projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen oplyser, at bygherren følger de to sager nøje og løbende er blevet orienteret.

- Indtil videre er der imidlertid tale om påstand mod påstand, og vi har både mundtligt og skriftligt hos 3F efterspurgt en “smoking gun". Det har vi ikke fået, og Jørgen Friis Poulsen forsikrer, at forholdene er i orden. Vi er derfor som bygherre nødt til at respektere det fagretlige system og parternes mødeaktivitet. Vi lægger pres på begge parter for at få en hurtig afklaring af en sag, som selvsagt er meget irriterende, siger Frank Skriver Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14