Svært at sælge brugte maskiner
Nordens største brugtcenter har for få maskiner at sælge af
- Det er ikke nemt at sælge brugte maskiner. Specielt er det vanskeligt, når vi ikke har maskinerne at sælge af. Vi mangler minilæssere og gummigeder i intervallet fra 1,5 til 20 tons samt mini- og midigravemaskiner fra et til 12 tons, siger Hasse Juel, der er brugtcenterchef hos maskinfirmaet Scantruck A/S i Skive.
Han må dog erkende, at det går aldeles strygende det der med at sælge brugte entreprenørmaskiner. Men det kunne gå endnu mere strygende, hvis der var flere gode brugte maskiner på markedet.
- I kriseårene blev der stort set ikke solgt nye maskiner. Det hævner sig på brugtmarkedet nu. De nye maskiner, der skulle være solgt fra 2009 til 2011, mangler simpelthen som brugte, fordi de altså netop ikke blev solgt, siger Hasse Juel.
- Når vi klynker lidt, handler det altså mere om, at vi gerne vil have et endnu større udvalg på brugtfronten. Reelt går det udmærket med salg af både nye og brugte entreprenørmaskiner. Det går endda så godt, at vi nu lægger an til at udvide det, der i forvejen er Nordens største brugtcenter. Vi har 5.600 kvm under tag med brugte maskiner. Nu har vi sat arkitekten i gang med en udvidelse af centret, som først og fremmest skal give bedre salgsfaciliteter, forklarer brugtcenterchefen og fortsætter:
- Generelt ser det ud til at lysne for bygge- og anlægsbranchen, hvis vi skal vurdere på maskinsalget. Bankerne og finansieringsselskaberne er også begyndt at se positivt på vore kunders måder at arbejde på. Det gør tingene noget nemmere.
Ping-pong for kunderne
De fleste maskinhandler skal finansieres, og her hjælper Scantruck som regel kunderne med at få tilbud hjem.
Det er en klar styrke, at vi ikke er hverken forlovet eller gift med et fast finansieringsselskab. Vi arbejder sammen med alle, og derfor kan vi ping-ponge på kundens vegne og få de bedste tilbud. Samtidig er mange af kunderne blevet bedre til selv at finde løsninger på finansieringen, fortæller Hasse Juel.
Når finansieringen glider nemmere, smitter det naturligt af på salgstallene.
- Vi sælger i gennemsnit to maskiner om dagen. Vel at mærke året rundt, når vi tager både weekender og helligdage med. Samtidig har vi et rigtig fint flow i maskinerne. 70 procent af alle brugte maskiner er solgt videre inden for 14 dage. Derfor kan det i mange tilfælde være nødvendigt for vore sælgere at reservere maskiner til kunderne, hvis varen ikke skal være solgt til anden side, når finansieringen er på plads. Det har sælgerne mulighed for, hvis kunden reelt har truffet beslutningen og har de fleste af detaljerne på plads, siger Hasse Juel.
Det tunge står klar
På det seneste har chefen for Scantrucks brugtcenter set rigtig mange brugte dozere og dumpere rulle ud af portene i Skive.
Der er typisk tale om maskiner, som entreprenører køber til specifikke projekter, der er kommet i ordrebogen.
- Derfor sørger vi for altid at have tungere grej stående klargjort, så de hurtigt kan komme ud at arbejde. I mange tilfælde melder entreprenøren sig, når han har fået en opgave og umiddelbart inden, han går i gang med den, forklarer Hasse Juel.
En del af trækket i de mange brugte maskiner fra Skive kommer fra udlandet. Lige som danske entreprenører, er deres norske og svenske kolleger meget interesserede i gode brugte maskiner, som er klargjort og umiddelbart kan sættes ind på projekter. Når det handler om maskiner af knapt så høj kaliber, findes kunderne som oftest i Østeuropa.
- Vi sælger hele pakker til udlandet, hvor vi sørger for både maskine, tilbehør, transport og indfortoldning. Det er gode ordninger, fordi kunderne er trygge ved, at der er taget hånd om alt, siger Hasse Juel.