23948sdkhjf

Intet overblik over den udenlandske bødeflugt

Stor andel af bøderne for overtrædelse af udstationeringsloven er ikke betalt
Der er intet overblik over, hvor mange udenlandske virksomheder, der stikker af fra ubetalte bøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen og RUT-reglerne.

Det fremgår af en række svar, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) med hjælp fra flere ministerier har givet Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Svarene er givet på baggrund af flere spørgsmål fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo-Bæhr, der blandt andet har ønsket svar på, hvor mange procent af de sager, der rejses mod udenlandske virksomheder i forbindelse med manglende RUT-registrering og arbejdsmiljøovertrædelser, der fører til domsfældelse og hvor mange, der betaler de bøder, som de idømmes.

Til brug for ministerens svar oplyser Rigspolitiet, at det ikke er muligt ved elektronisk udtræk i politiets systemer at opgøre antallet af sager, der rejses mod udenlandske firmaer for overtrædelse af udstationeringsloven og arbejdsmiljøloven. Svaret kan kun findes gennem en større manuel gennemgang af samtlige sager, og det har Rigspolitiet ikke fundet anledning til.

Et reelt problem

Rigspolitiet oplyser, at politiet i 2013 opkrævede et samlet bødebeløb på 2,5 mio. kroner for overtrædelser af udstationeringsloven. Heraf er 1,4 mio. kroner indbetalt. Det svarer til, at 56 procent af bøderne er betalt. Endvidere er oversendt et beløb på 330.000 kroner til Skat til inddrivelse.

Tilsvarende har politiet i 2013 opkrævet et samlet bødebeløb på 20,1 mio. kroner for overtrædelser af arbejdsmiljøloven, hvor de 15 mio. kroner er betalt, mens et beløb på 950.000 kroner er sendt til inddrivelse hos Skat.

- Det er ærgerligt, at man ikke med materialet er i stand til at se, hvor stort problemet er med udenlandske virksomheder, der stikker af fra regningen, men med over en million i ubetalte bøder for overtrædelser af alene udstationeringsloven, er der noget der tyder på, at der er et reelt problem, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Han er tilfreds med, at politiet fra i år har oprettet en særlig journalkode for overtrædelser begået af udenlandske tjenesteydere og for hvervgivere. Det vil fremadrettet give bedre statistikker og dermed overblik over problemets omfang.

Han noterer også med tilfredshed, at Arbejdstilsynet har fået mulighed for at give administrative bødeforlæg for ukomplicerede RUT-sager og arbejdsmiljøovertrædelser.

- Det er en god vej at gå. Jo flere sager, der kan afgøres med administrative bøder jo bedre. Jeg tror, det vil betyde, at flere betaler, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Få bøder betalt

Af 12 administrative bødeforlæg i 2013 og 2014 for arbejdsmiljøsynder er blot én bøde betalt. To andre er vedtaget, men ikke betalt.

Siden 1. juli 2013 har Arbejdstilsynet afgjort 177 RUT-sager med administrative bødeforlæg. 44 af sagerne eller knap en fjerdedel er betalt. 28 andre er vedtaget men ikke betalt. Knap hundrede sager er overgivet til politiet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094