Ny selskabsform er tomme kalorier
Mange nye såkaldte en-krones-firmaer. Byggeorganisationer er negative - virksomhederne kan mudre markedet med underbud
Denne markante vækst får dog ikke byggebranchen til at sprudle af optimisme. Byggeorganisationerne bryder sig ikke om den nye type firmaer og frygter et mere mudret marked med mere underbud.
- Umiddelbart burde det være positivt med flere virksomheder i byggebranchen, men det mener vi ikke. Den nye type firma er baseret på et forkert grundlag. De risikerer at skabe et unfair marked, da de ikke hæfter personligt. Det kan medføre, at de kan fristes til at underbyde andre, og hvis de ikke kan gennemføre projektet, kan de gå konkurs og starte et nyt iværksætterselskab, siger adm. direktør i Dansk Håndværk, Erik Møbius.
Dansk Byggeri er heller ikke begejstret.
- Vi kan ikke rigtigt se, at denne selskabsform tilfører noget positivt nyt. Der er rigeligt med virksomheder inden for byggebranchen, der kæmper for at klare sig. Og reelt er det ikke muligheden for opstart af virksomhed, der udgør en bindende begrænsning i vores branche. Så det er mest tomme kalorier, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg,
Fornuftigt fra start
Ifølge Erhvervsstyrelsen er den nye ordning kommet fornuftigt fra start.
Styrelsen har netop opgjort antallet, og siden starten den 1. januar 2014 og til 30. april er antallet af iværksætterselskaber kommet op på 1.500.
Baggrunden for den nye mulighed er, at der politisk var bekymring over et stadigt lavere antal nystartede virksomheder efter krisens indtræden.
Inspireret af andre EU-lande kom man frem til løsningen med iværksætterselskaber også kaldet IVSer, hvor det er muligt, at iværksættere kan stifte selskabet med en selskabskapital på mellem en krone og 49.999 kroner.
IVSer var tænkt som et supplement til de traditionelle selskabstyper som enkeltmandsfirmaer, ApSer, I/Ser og A/Ser.
Også i byggeri
Ifølge erhvervsstyrelsen er IVS-formen særligt egnet til mindre virksomheder, der gerne vil kunne spare en selskabskapital op, mens virksomheden kører og vokser. Der kan eksempelvis være tale om en håndværker, der ønsker at starte som selvstændig, oplyser erhvervsstyrelsen.
Styrelsen har ikke opgjort de forskellige brancher, som de 1.500 nye firmaer er startet op i, men revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte oplyser til Licitationen Byggeriets Dagblad, at de har kendskab til håndværksfirmaer, der er kommet i gang som IVSer.
Partner i Deloitte og specialist i byggebranchen, Thomas Frommelt, siger, at det endnu er for tidlig at konkludere noget på ordningen. Men han er dog overordnet positiv.
- Man kan spørge sig selv, om der ikke er selskabsformer nok, og om iværksætterselskaber forplumrer markedet, men jeg tror nu alligevel godt, at det kan være seriøse og solide virksomheder i branchen, der starter som IVS. Selvfølgeligt vil der forekomme virksomheder, hvor ejeren tager uovervejede beslutninger. Men der vil efter min opfattelse også opstå holdbare virksomheder, siger Thomas Frommelt.
Erik Møbius fra Dansk Håndværk mener dog, at de holdbare virksomheder vil opstå alligevel i de traditionelle selskabsformer.
- Det er ikke selskabsformen, der lukker virksomheder, men andre faktorer primært manglen på lånemuligheder. Det burde man bruge kræfter på at ændre i stedet, siger Erik Møbius.
Andre problemer
Ifølge tal fra Dansk Byggeri og Danmarks Statistik er det da heller ikke antallet af nye virksomheder, der er mangel på i byggebranchen.
Trods den langvarige krise, der især har ramt byggebranchen, er den stadig en af de førende med hensyn til nystartede virksomheder. Den slår blandt andet en anden stor iværksætterbranche, detail- og engrosbranchen.
Statistikken viser, at i perioden 2001-2011 lå antallet af nystartede virksomheder i byggebranchen i gennemsnit på 2,4 procent årligt som andel af branchens samlede virksomhedsbestand, mens det tilsvarende tal i detail- og engroshandlen lå på 1,4 procent.
- Det er faktisk ganske let at starte virksomheder op i Danmark. Det svære er at få finansieringen på plads og sikre et tilstrækkeligt kundegrundlag til at overleve og vækste. Her bør fokus stadig ligge på bankernes stramme udlånspolitik, særligt overfor små og mellemstore virksomheder. Der er også fortsat store administrative byrder for virksomheder, når de skal tage skridtet fra at være enkeltmandsvirksomhed til at have ansatte. Det ændrer de såkaldte iværksætterselskaber ikke på. De er måske bare med til at mudre markedet til, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.