23948sdkhjf

Familien Jørgensen går under jorden

Hele familien er med i underborende virksomhed i Hinnerup
Det er ingen overdrivelse, når virksomheden S. K. Underboring i Hinnerup nordvest for Aarhus kalder sig et familiefirma.

Knud Jørgensen lagde grunden sammen med en kammerat for 24 år siden. Makkeren forsvandt hurtigt ud af billedet – han havde travlt med andre gøremål. Til gengæld har Knud Jørgensen i dag begge sine sønner og sin datter med i firmaet.

- Min far er stadig med. Han kommer hver morgen som altid og sørger for at kaffemaskinen kommer i sving. Han fylder 73 år om en måneds tid, men det er stadig ham, der ejer de fleste anparter. Vi er så i gang med at stille om til et generationsskifte, fortæller Claus Vorre Jørgensen, som er en af de to sønner og i dag har rollen som direktør og entrepriseleder hos S. K. Underboring ApS.

- For mig handler det mest om snak med kunder og udregning af tilbud. Men jeg borer da også selv ind imellem, siger Claus Vorre Jørgensen.

Hans bror, Morten Vorre Jørgensen, er også med i virksomheden som maskinfører. Søster, Anette Vorre Junker, klarer administrationen og styrer regnskaberne.

Fire retter

S. K. Underboring har en fornuftig maskinpark, men lader andre om at investere i de helt store maskiner. Firmaet har fire retter på menuen: Styret underboring, jordfortrængning, rørsprængning og stålrørs-gennempresning.

- Vi klarer alle former for underboring af rør fra 110 til 500 mm. Til fiberrør, gasledninger, kloakledninger med promillefald og en lang række andre opgaver. Hvis det kører godt, laver vi 100 meter boring til 110 mm vandrør på et par timer. I Aalborg borede vi 750 meter til 110 mm-rør på to dage – og det var vel at mærke i snestorm, fortæller Claus Vorre Jørgensen.

Netop nu kører maskineriet på højtryk. S.K. Underboring har opgaver flere steder i og omkring Aarhus. Turen går også til Nordjylland med en af de lidt større maskiner for at bore for Aalborg Vand.

Klarer det trælse

- Vi opererer naturligvis mest i Aarhus-området og ned til Horsens i syd. Mod nord kommer vi altså en del til Aalborg. Lige i øjeblikket borer vi flere steder ind til ejendomme som underentreprenør for Danjord, som er i gang med at forny fjernvarmerør for Aarhus Kommune. Vi klarer det trælse arbejde. Nemlig der, hvor ejendommene ligger et stykke fra hovedledningen, og hvor terrænet måske er kuperet. Det er ulige mere rart for alle, at vi bare borer ind under gamle, anlagte haver, indkørsler og belægninger, end at det hele skal graves op og efterfølgende retableres, siger Claus Vorre Jørgensen.

- Sidste år var vi med, da der blev fornyet fjernvarmeledninger i Tilst. Der borede vi omkring 100 stik til rækkehuse fra vejen og ind under haverne.

S. K. Underboring råder over fire Ditch Witch-boremaskiner. De tre ældste er netop skiftet ud med to nye, hvoraf en af så ny, at den kun er på vej. Familien Jørgensen går og venter på at få den leveret fra Ditch Witch.

Kræfter og kabine

- Vi har netop fået den nye Ditch Witch JT5. Den er blot 91 centimeter bred, og dermed kan den komme igennem de fleste havelåger. Med kun tre meter i længden kan vi bruge den også på mindre veje, uden at lukke af for trafikken. Det giver gode muligheder for at klare en række opgaver nemmere end med en stor maskine.

- Om kort tid får vi så den nye Ditch Witch JT20, som fysisk er af cirka samme størrelse som de maskiner, vi kører med i dag, men som har flere kræfter. Og så sætter vore maskinførere sikkert pris på, at den også er med kabine. Det gør en forskel på de sure og kolde dage, siger Claus Vorre Jørgensen.

Firmaets største maskine er en Ditch Witch JT3020, som kommer i arbejde blandt andet, når der skal installeres rør op til en halv meter i diameter.

Når boremaskinerne sender borehovedet ind i undergrunden, kan der i princippet bare kobles borestænger på, indtil der lyder vrede råb på kinesisk. I praksis bores op til et par hundrede meter.

Hvis vi så lige skal bore i, hvordan familiefirmaet Jørgensen kom til at hedde S. K. Underboring….

- Min far hedder jo altså Knud og tegner sig for "K". Han startede firmaet sammen med en fyr, der hed Svegge. Så der kom "S". Svegge arbejdede sideløbende med på et stort entreprenørprojekt, og efter et års tid droppede han ud og overlod firmaet til min far. Men han er altså stadig lidt med i firmanavnet, forklarer Claus Vorre Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.045