23948sdkhjf

Arbejdet er langt fra færdigt

Med Engberg-udvalgets anbefalinger til ny model for ejendomsvurderinger er arbejdet langt fra færdigt. Regeringen vil derfor nedsætte et boligcenter, der skal arbejde videre, siger skatteministeren
Der skal være større træfsikkerhed i fremtidens ejendomsvurderinger.

Derfor skal nye maskinelle modeller afløse menneskelige vurderinger. Det er en af anbefalingerne fra det såkaldte Engberg-udvalg, der i går fremlagde frugten af det arbejde, som udvalget påbegyndte for godt et år siden.

For at gøre ejendomsvurderingerne mere præcise foreslår ekspertudvalget, at modellerne fremover skal bygge på data om handelspriser for frie handler og data om den enkelte ejendom.

- Der er usikkerhed i ejendomsvurderinger. Det kan man ikke undgå. Men med den nye model for ejerboliger får vi et mere objektivt og gennemsigtigt system, fordi vi i modelarbejdet har undersøgt næsten 100 data for ejendommene og udvalgt de data, der har størst betydning for ejendomsvurderingerne. Men det er klart, at vi ikke får en helt eksakt pris på det enkelte hus. Modellen vil give et mere gennemsigtigt beskatningsgrundlag, end der er i det gamle system, fordi man vil anvende moderne matematik frem for en mands vurderinger, sagde udvalgets formand Peter Engberg Jensen, der er tidligere koncernchef i Nykredit.

Udvalget vurderer, at ejendomsvurderingerne i gennemsnit vil stige med 9,3 procent med indførelsen af den nye model, hvilket vil ramme en ud af 10 boligejere. Men der er ikke noget, der tyder på, at Skat generelt har vurderet ejendomme for højt, snarere tværtimod, fremgår det af Engberg-udvalgets rapport.

Register af data

På området for erhvervsejendomme konstaterer udvalget, at ejendommene ofte omfatter forskellige kategorier af erhvervsmæssigt benyttede lokaler, ligesom det forekommer, at flere ejendomme indgår i en samlet handel, og at der derfor ikke findes en anvendelig prisstatistik for erhvervsejendomme.

Ekspertudvalget foreslår derfor, at der skal udvikles en model, der bygger på en afkastbaseret metode, og at man opbygger et register med standardiserede markedsdata samt oplysninger om erhvervsejendomstyper og geografisk beliggenhed.

Engberg-udvalget anbefaler desuden, at vurderingsprocessen tænkes sammen med klagesystemet. Først kan ejeren selv rette fejl og anmode om korrektion for forhold, der påvirker ejendomsværdien. Efterfølgende skal ejeren ligesom i dag klage over den samlede vurdering.

Udvalgets formand erkender, at arbejdet med at finde den allermest præcise model kræver yderligere arbejde.

- Vi er kommet med en model i dag, der kan bruges. Men skal den være endnu mere præcis, så skal den hele tiden videreudvikles, sagde Peter Engerg Jensen, da rapporten i går blev præsenteret på et pressemøde.

Også skatteminister Benny Engelbrecht (S) erkender, at der fortsat vil være arbejde i at få ejendomsvurderingerne så præcise som muligt.

- Vi hører nu fra udvalget, at modellen har en indbygget skævhed, som betyder, at de billigste ejendomme overvurderes, mens de dyrere ejendomme undervurderes. En sådan omvendt Robin Hood indbygget i systemet, må vi have fundet en løsning på, inden vi kan give boligejerne nye ejendomsvurderinger. Vi trækker med det samme i arbejdstøjet. Regeringen er derfor klar med et nyt center, der skal forstætte med at arbejde på det her, siger skatteministeren.

Boligcenteret kommer til at bære navnet “Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger" - eller bare ICE og bliver en særskilt organisation i Skatteministeriet.

Regeringen vil nu indlede drøftelser med Folketingets partier om rammerne for et nyt vurderingssystem. Et nyt vurderingssystem vurderes at kunne træde i kraft i 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093