Ledige på skolebænken
Om reformen er godt nyt for de ledige, er der delte meninger om. Men faktum er, at regeringen lægger op til langt mindre aktivering og endnu mere uddannelse og opkvalificering for de ledige.
Der skal ikke herske tvivl om, at uddannelse og opkvalificering er vejen frem for at få flere ledige i arbejde. Men måden regeringen vil fremme det på, kan man unægtelig godt så lidt tvivl om.
En uddannelsesorlov på to år for ufaglærte under 30 år og en "ydelse" på 80 procent af dagpengesatsen ned i lommen bringer ikke ligefrem den enkelte ledige nærmere arbejdsmarkedet. Der er nærmere fare for, at den ledige i endnu højere grad mister tilknytningen til arbejdsmarkedet og virksomhederne i de to år, man udelukkende er på skolebænken.
I stedet burde regeringen i sit udspil satse langt mere på voksenlærlingeordningen. Den bliver heldigvis styrket i beskæftigelsesreformen. Men som Dansk Folkepartis Bent Bøgsted peger på i gårsdagens udgave af Morgenavisen Jylland-Posten, burde man måske satse endnu mere på voksenlærlingeordningen i stedet for at sende ledige på skolebænken med en lavere dagpengesats.
For ordningen med voksenlærlinge har netop den styrke, at den sikrer den enkelte lediges tilknytning til arbejdsmarkedet under uddannelsen i og med, at han eller hun dagligt er til stede på for eksempel landets byggepladser og har daglig omgang med kolleger. Og med et forhøjet tilskud til virksomhederne har de også incitamenterne til at tage flere ledige ind på voksenlærlingeordningen.
Regeringen skal dog også have ros for, at den lægger op til seks ugers målrettet og jobrettet uddannelse for de ledige. Her har byggeriets parter jo også allerede været fremme i skoene og flere steder i landet lavet målrettet opkvalificering, der for eksempel har opkvalificeret den arbejdsløse tømrer til at udføre betonarbejde.