Udbudslov - stadig på vej
Der er derfor også nedsat et dansk udvalg, der skal arbejde med en ny udbudslov. Udvalget skal udarbejde en dansk udbudslov, der skal sikre større klarhed og fleksibilitet for virksomheder og ordregivere, herunder i forhold til nye udbudsformer.
EU-direktiverne skal blandt andet skabe bedre rammer for effektive offentlige indkøb. For eksempel kan indkøber købe grønt, se på totalomkostningerne og tage særligt hensyn til små og mellemstore virksomheder.
Reglerne giver derudover konkret mulighed for at justere i eksisterende kontrakter, bedre mulighed for dialog mellem ordregiver og leverandør, og brugen af elektronisk udbud fremmes.
Myndighederne får også mulighed for at stille krav om miljømærker i deres udbud.
Èn ting er jo lovgivning. Et andet er den måde hvorpå lovgivningen forvaltes - og ikke mindst også hvordan den fortolkes, når det kommer til anvendelse i praksis.
Der har i Danmark blandt udbydere af opgaver været store problemer med at gennemføre et udbud efter lovens bogstav, og det er der et stort behov for at forenkle. Vi ser fortsat det ene udbud efter det andet, som annulleres eller udsættes, fordi der er fejl i det.
Dét i sig selv kan være konkurrenceforvridende, for så ender det med, at det bliver de større virksomheder, som har råd til en solid juridisk rådgivning, der kan byde ind på opgaverne.
Vi er derfor nødt til at sikre, at en udbudslovgivning giver mindre og mellemstore virksomheder mulighed for at være med.
Konkurrence er sundt, men hvis man med et elitært og snævert juridisk udgangspunkt gør livet så surt for dem, der skal bruge loven i praksis, så udelukker man på den måde nogen fra at være med. Det er ikke et gængs dansk princip.