Vinyl vil gøre sig klar til stuegang
Ny bog om vinyl i supersygehuse vil rette op på materialets blakkede ry. Målgruppen er blandt andet arkitekter og hospitalernes beslutningstagere. Især gulvbranchen har med succes elimineret de problematiske ftalater, hævder bogen
Det er ifølge en ny lille bog Vinyl i supersygehusene" den udvikling, det omdiskuterede materiale vinyl har gennemgået i løbet af de sidste 10-15 år - i hvert fald indenfor de områder, hvor det er relevant for sygehusplanlæggerne at overveje, om det formbare og slidstærke polyvinylchlorid (PVC) bør anvendes.
Bogen er udgivet af Plastindustrien, nærmere bestemt PVC informationsrådet, og er altså på ingen måde upartisk.
I forordet udtrykkker direktør i PVC informationsrådet, Ole Grøndahl Hansen, håb om, at bogen vil (..) åbne arkitekters, designeres og ingeniørers øjne for vinylens anvendelsesmuligheder i forbindelse med de kommende års omfattende investeringer i sygehusbyggeri."
Banen er altså kridtet op til 50 siders reklame for vinyl, og det må så være op til læseren at drage sine egne konklusioner.
Men set med rådgiverbriller vil der formentlig være mange grunde til i det mindste at undersøge det materiale, der - som bogen også selv påpeger - ikke altid har været lige problemfrit.
Især de berygtede ftalater har været under skærpet overvågning fra miljøorganisationer, hvilket blandt andet førte til, at branchen i år 2000 dannede Vinyl2010 (senere afløst af VinylPlus), et partnerskab af 30.000 PVC-relaterede virksomheder, der i samarbejde med EU-Parlamentet og -kommissionen fik opstillet ambitiøse miljømål for udviklingen af vinyl i en mere bæredygtig retning.
Den kontrakt er nu fornyet med nye bæredygtighedsmål frem mod 2020, understøttet af talmateriale, der fortæller, hvordan brug af de problematiske såkaldte klassificerde ftalater og blyholdige stabilisatorer er for nedadgående, mens kurven for genanvendelse af PVC har været hastigt stigende siden 2002. I overensstemmelse med aftalen i VinylPlus bliver over 350.000 tons PVC genanvendt i EU hvert år.
Bæredygtigt OL
Og det er naturligvis de eksempler, som den nye udgivelse, støttet af gulvproducenterne Tarkett, Forbo og Altro, fokuserer på.
Succeshistorierne er angiveligt ganske mange:
En Life Cycle Cost beregning fra Västra Nylands Hospital viser, at det finske hospital sparede en halv mio. om året på rengøringsbudgettet, da sygehuset valgte vinyl af høj kvalitet, der ikke skulle polishbehandles og har en forventet levetid på 24 år.
Også OL i London i 2012 - der havde som mål at være det mest bæredygtige OL nogensinde - var for første gang præget af vinyl uden ftalater.
90.000 kvm vinylmateriale blev brugt til overflader og siddepladser i stadions som vandpoloareanen, velodromen, basketball-arenaen, spisesale og blodtestcentret.
Efter OL blev en stor del af vinylbelægningen genanvendt i skoler og almene boligprojekter. Og det er ifølge bogen første gang, at gulvbelægning er genbrugt i så stor skala.
Og nu gælder det så de nye danske supersygehuse, hvor man næppe kommer uden om vinyl.
Allerede nu anvendes det i stor udstrækning på hospitalerne, hvor dets glatte og smudsafvisende overfladestruktur reducerer risikoen for at mikrober fastholdes og multipliceres. Vinylgulve er desuden resistente over for langt de fleste kemiske belasninger og modstår de fleste former for mekaniske belastninger", som det hedder i den nye udgivelse.