Naboklager ikke skyld i forsinkelser
Byggeriet af Cityringen var allerede stærkt forsinket for et år siden, da naboklager satte en stopper for udvidede arbejdstider, siger Rigsrevisionen
På otte andre stationsbyggepladser var forsinkelsen seks-ti måneder i forhold til tidsplanen. Kun én af fire tunnelboremaskiner var kommet i gang med at bore. Det er derfor ikke naboklager, der fra sommeren 2013 satte en stopper for udvidet arbejdstid på visse byggepladser, der er skyld i, at arbejdet med at anlægge Cityringen, Københavns næste metroetape, er blevet forsinket.
Det noterer Rigsrevisionen i sin beretning om status på byggeriet af Cityringen.
Her kommer det samtidig frem, at Metroselskabet opererer med to sæt tidsplaner. En bonustidsplan og en kontrakttidsplan.
Bufferen er opbrugt
Rigsrevisionens undersøgelse viser, at Cityringen løbende i 2011, 2012 og 2013 er kommet bag efter den bonustidsplan, som Cityringen bygges efter".
Undersøgelsen viser også, at den negative udvikling er fortsat ind i 2014, og at den buffer på op til 12 måneder, som Metroselskabet styrer efter, nu er opbrugt.
Endelig har undersøgelsen vist, at Metroselskabet har forsøgt at indhente efterslæbet ved at iværksætte udvidet arbejdstid på langt flere stationer end oprindeligt forudsat i kontrakten og mere omfattende end i VVM-redegørelsen fra 2008.
Metroselskabet mener ikke, at bonustidsplanen er relevant, når det skal vurderes, om Cityringen kan stå færdig til åbning i december 2018 som forudsat.
Bonustidsplanen er alene incitament for entreprenøren, mener man. Rigsrevisionens undersøgelser viser imidlertid, at Metroselskabet har baseret størstedelen af projektets styring på bonustidsplanen.
Forsinkelse vil vokse
Uanset hvilken tidsplan man vælger at bruge, er metrobyggeriet forsinket.
Metroselskabet mener, man blot er to måneder efter tidsplanen - det vil sige kontrakttidsplanen. Denne forsinkelse vil dog vokse yderligere, erkender Metroselskabet. Det skyldes, at entreprenøren på grund af det seneste års manglende myndighedstilladelser og løbende stop i byggeriet har krav på fristforlængelse. Det konkluderer Rigsrevisionen også.
Rigsrevisionen mener imidlertid ikke, det er muligt at fastslå præcist, hvor langt byggeriet er i forhold planerne om åbning af Cityringen i december 2018. Det skyldes, skriver Rigsrevisionen, at de forsinkelser, der lige nu er i forhold til bonustidsplanen, ikke er ført over, så det er muligt at se status i forhold til kontrakttidsplanens milepæle.
Rigsrevisionen vurderer, at 11 af 17 stationsbyggepladser ved status i maj i år er 11-13 måneder bag efter tidsplanen, mens de øvrige seks byggepladser er seks-ti måneder bagud.
Kun to af de fire tunnelboremaskiner er endnu i drift, selv om tredje og fjerde boremaskine skulle have været i gang i maj-juli sidste år. Forsinkede leverancer af boremaskiner er ifølge Metroselskabet årsagen.
Midt på skalaen
Statsrevisorerne konstaterer på baggrund af beretningen, at der er risiko for, at projektet bliver forsinket og/eller fordyret.
Man noterer også, at Metroselskabets og skiftende transportministres forklaringer på de hidtidige forsinkelser ikke har været fyldestgørende, ligesom man finder, at Metroselskabets og ejernes styring af byggeriet ikke har været tilfredsstillede.
Statsrevisorenes formand Peder Larsen (F) vurderer overfor Ritzau, at kritikken ligger midt på statsrevisorenes karakterskala.
I Metroselskabet tager man beretningen til efterretning og glæder sig over den ny lov, der træder i kraft 1. juli. Det giver nye muligheder for udvidet arbejdstid samt erstatning og genhusning af støjplagede naboer.
- Transportministeren har vist stort ansvar med den ny lov, der sikrer klare rammer i fremtiden. Havde den nye lov ikke lagt rammerne fast, havde metroprojektet fortsat stået i en usikker situation, siger bestyrelsesformand Henning Christophersen.