Byggeriet vil have ædruelig information
Byggebranchen, bygningsejere og rådgivere vil have uvildig information om følgerne af nye energivalg
Disse løsninger er ifølge flere arkitekter, der har deltaget i en ny rapport/forundersøgelse med titlen Vedvarende energiløsninger til eksisterende byggeri" af Bygherreforeningen og Teknologisk Institut, først og fremmest udviklet til et globalt marked for nybyggeri.
Der findes ganske vist vellykkede eksempler på solcelleanlæg på eksisterende bygninger, men ofte bliver der tale om nålestiks-angreb med et snævert fokus på energi, så det for hele bygningen kan resultere i mindre rentable løsninger og dermed ringere gevinst for miljø, beboere og bygningsejere.
Samme nålestikstaktik er kendetegnende ved de politiske udmeldinger, eller mangel på samme, som rapporten beskriver.
Ingen tilbagemelding
Som fortalt i gårsdagens Licitationen er der i byggebranchen stor tvivl og usikkerhed om, hvad planerne er for fremtidens energiproduktion og -forsyning.
- Det er et alvorligt problem, fordi bygningsejernes businesscases er usikre. De aner reelt ikke, hvilke forsyningskilder, der bliver investeret i eller udfaset, siger Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Samme forening har forsøgt at gøre Klima,- Energi- og Bygningsministeriet opmærksom på problemet, og efterlyser svar på, hvad bygningsejerne kan navigere efter.
- Men vi har stadig ikke fået en klar tilbagemelding på, hvad vi kan forvente. Når bygningsejerne kigger på det, der skal gøres, handler det om beslutninger, der rækker 20-30 år frem. Den usikkerhed kan føre til at man ikke vil gå særlig dybt ned i de renoveringer, man involverer sig i. Usikkerhed i branchen er gift for fremtidige investeringer, siger Henrik Bang.
Langt sejt træk
Licitationen - Byggeriets Dagblad har uden held forsøgt at få en kommentar fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til branchens opfordring om at skabe bedre sammenhæng mellem energi og bygningspolitikken. Samt hvad man fra regeringens side vil gøre for at fjerne usikkerheden hos bygningsejerne, der skal investere store summer.
- Måske kan det kommende Klimaråd (se også artiklen herunder) gøre en forskel, og det giver mig da et lille håb, at bygninger nu - i modsætning til tidligere - er skrevet ind som en del af Rådets sammensætning (på linje med energi, transport, landbrug, natur/miljø og økonomi, red.), siger Henrik Bang.
Han advarer dog mod at man læner sig for meget tilbage:
- Det bliver et langt sejt træk, og vi er allerede forsinkede i forhold til de CO2-mål, vi har sat os. Klimarådet bliver nedsat 1. januar 2015 og før man kan finde et fagligt sammenhængende beslutningsgrundlag kan der hurtigt gå endnu et år, siger Henrik Bang.
Huller i viden
Peter Holm Ishøy, centerchef hos Teknologisk Institut, kan af svarene til forundersøgelsen aflæse, at det, bygningsejerne og byggebranchen efterspørger mest er objektiv information om vedvarende energiløsninger og ikke mindst deres samspil med den øvrige energisektor.
- Den information er svær at finde. I dag er informationer om standardiseringer for de enkelte produkter henvist til producentens webportal, hvor mange søger viden, men effektivitet af et bestemt produkt i forhold til de løsninger, du har i dit byggeri, kan man ikke se, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han tilføjer:
- Materialeproducenten siger ikke noget om, hvordan man for eksempel kommer af med det overskud af el, som en ny energiløsning kan skabe, og hvor man eventuelt kan sende den videre ud i samfundet. Eller hvad driftøkonomien er i forhold til et bestemt valg.
Han konkluderer ud fra rapportens besvarelser, at byggebranchen efterlyser større konsistens i lovgivningen om miljøafgifter.
- Der skal i årene fremover bruges milliarder på energirenoveringer; derfor har regeringen nu en enestående chance for at lave de rigtige løsninger, et samlet greb, så vi ikke igen får en situation, som da solcellemarkedet gik i stå, siger han.
Peter Holm understreger, at hver part i byggeriets forståeligt nok fokuserer på det, som ligger inden for deres område. Men at der mangler objektiv rådgivning inden for økonomi, som er det, der optager bygningsejerne mest.