Arkitekten med det globale udsyn
Arkitekt og forsker Helle Juul har en særlig evne til at forene det visionære med det realiserbare. På søndag fylder hun 60
Licitationens faste rådgiver- og arkitekttillæg ArkByg har gennem årene skrevet flere artikler om Helle Juul og ikke mindst de mange projekter, hun og partneren Flemming Frost har gennemført.
Imødekommenhed, nærvær og dyb professionalisme kendetegner Helle Juul, der til dagligt holder til i lyse lokaler nær vandet på Refshalevej i København.
Når hun altså er der. For fødselaren kommer vidt omkring og har gennem fire årtier udviklet byer, campusområder og arbejdsmiljøer, som både i skala og social sammenhængskraft ønsker at sætte scenen for en nyskabende måde at tænke by og rum, i ind- og udland.
Blandt andet illustreret ved tegnestuens filial i Media Evolution City i Malmø - et byggeri tegnet af JFA og hædret med Malmös Stads Stadsbyggnadspris.
Helle Juul har tidligere været ansvarlig for Skala Arkitektur galleri hos Henning Larsen Arkitekter og senere chefarkitekt på Dansk Arkitektur Center.
I 1994 fik Helle Juul en ph.d. for "Sand Arkitektoniske forskydninger, et tværæstetisk perspektiv på kunstens tolkning af tid & rum".
Den anvendte forskning er en gennemgående drivkraft i Helle Juuls karriere og har i høj grad defineret virksomhedens dna.
Tre enheder
Tegnestuen var blandt de første til at oprette en forskningsafdeling og er i dag organiseret i tre enheder, der opererer indenfor by-, landskab-, campus - og bygningsarkitektur.
JFAs arbejdsform på tværs af enhederne viser sig i udviklingen af de by- og vidensmiljøer, som udgør JFAs kernekompetence.
Helle Juul har desuden arbejdet med tværfaglige udviklingsprojekter om det offentlige rums indvirken på byudvikling.
Hendes globale udsyn kommer til udtryk i medlemskaber af blandt andet European Cultural Parliament, International Urban Development Association og Danske Arks internationale udvalg.
Campusudvikling er et andet forskningsområde, som Helle Juul med succes har forvandlet til et anvendeligt redskab i projektet "Fremtidens campusområder".
Erfaringerne har Helle Juul udviklet til et campusudviklingsredskab, som med en helhedsorienteret metode fremtidssikrer vore campusmiljøer både bymæssigt, rumligt, socialt og læringsmæssigt og med fokus på samarbejdet med erhvervslivet, aktuelt i Norge med Forus Næringspark én af Norges største erhvervsklynger.
Netop udviklingen af nye redskaber og koncepter er Helle Juuls særkende og viser vejen for måden, mennesker kan indtage by og rum. Drivkraften er et socialt engagement, hvor byen skabes for de mange, inviterer ind og er det sociale lim, der binder det levede liv sammen.
For Helle Juul skaber god arkitektur forventninger og vækker til eftertanke. Arkitektur og byrum skal påvirke og sætte nye dagsordener - innovation handler om at genfinde det nye i det, vi kender.