Budgetoverskridelse koster sengeetage
DNU i Aarhus er i gang med en større prioriterings- og spareøvelse
Baggrunden er, hvad man kalder betydelige økonomiske udfordringer. Det skyldes hovedsageligt tre faktorer: Mange uforudsete udgifter på den nordlige fløj N1, overskridelse på licitationen på N3 samt behov for flere byggepladsfaciliteter end forudset.
Projektledelsen har udarbejdet en omprioriterings- og spareplan til 183 mio. kroner, som regionsrådet i Region Mitjylland skal tage stilling til på dets møde onsdag. Heri indgår, at man fjerner en sengeetage på den sydlige fløj S4, som endnu ikke er udbudt.
- Det er korrekt, at licitationsresultaterne ved de første udbud var meget gunstige, og vi ved brug af lidt af reserverne kunne få en ekstra sengeetage på N2, som ellers tidligere var barberet ud af projektet. Nu går det lidt den anden vej. Det er gyngerne og karrusellerne. Den endelige beslutning om eventuelt at fjerne en sengeetage på S4 er dog ikke taget endnu, siger projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen.
Han understreger, at det imidlertid ikke bare er licitationsresultater, der har medført omkostninger ud over det budgetterede. Mangelfuldt udbudsmateriale ved et tidligere udbud har medført nødvendige tilkøb, der har været brug for langt flere penge til byggepladsfaciliteter, ligesom den valgte indexering har været dyrere end forudset.
Frank Skriver Mikkelsen oplyser, at ud over at fjerne en sengeetage, så opereres der med besparelser på patienthotellet, på fælles forskningsarealer og på den fremtidige belysning, ligesom visse parkeringsarealer bliver med grus og parkarealer alene bliver med græsplæner. Grænser til abekastning
I Dansk Byggeri vækker det bekymring, at bygherrerne ikke mindst de offentlige har meget svært ved at udbyde opgaverne til en realistisk pris.
Det har betydet meget store afvigelser mellem de priser opgaverne udbydes til og de tilbud, som bygherrerne har fået ind. Organisationen kalder det grænsende til abekastning, når bygherren forsøger at tørre urealistisk lave udbudspriser" af på entreprenørbranchen.
- Det er bekymrende, at det lykkes bygherren at binde offentligheden en historie på ærmet om for høje byggepriser. Her er tale om en branche, som på syvende år kæmper fra tue til tue om opgaverne. Virkeligheden er den, at bygherren ikke har evnet at være skarp på prisen, siger Michael Ancher, der er formand for Dansk Byggeri i Østjylland.
Frank Skriver Mikkelsen afviser, at man lægger skylden på entreprenørerne.
- Der er som nævnt mange forhold og nuancer, der er årsag til de økonomiske udfordringer. Vi skyder ikke skylden på nogen men tager som bygherre ansvar for at få budgettet i balance, siger han.
DNU oplyser, at der i de kommende måneder vil være skærpet fokus på udviklingen i projektets økonomi. Overfor regionsrådet oplyser DNU, at det ikke kan udelukkes, at der vil være behov for at justere prioriterings- og spareplanen. En del tyder således på, at afsnit S3, hvor der netop har været afholdt licitation, kan overskride budgettet.