Malere og vvsere er samlet op
Malersvende og vvsere får nye overenskomster i kraft af forligsmandens mæglingsforslag
De to områder har ikke kunnet blive enige om en ny overenskomst og er derfor samlet op i den mæglingsskitse, som forligsmand Asbjørn Jensen præsenterede i går assisteret af Dansk Arbejdsgiverforening og LO.
Ud over 6.000 vvsere og cirka 5.000 malere bliver yderligere omkring 25.000 lønmodtagere på områder, hvor man ikke blev enige, omfattet af mæglingsskitsen. I alt blev der indgået aftaler for hvad der svarer til 92 procent af de involverede lønmodtagere.
Forligsmanden forklarede ved offentliggørelsen, at det har været relativt nemt at nå en mæglingsskitse, fordi industriens treårige overenskomst hurtigt faldt på plads.
Både LO og DA har nikket til mæglingsskitsen.
- Det er en fornuftig skitse. Der er ikke nogle kurrer på tråden. Vi har ramt en overenskomst, som er rigtig fornuftig økonomisk, siger LOs formand Harald Børsting.
DAs adm. direktør Jørn Neergaard Larsen mener, at overenskomsterne har en omkostningsgrad, som er ansvarlig".
- Vi er glade for at vi har fået treårige overenskomster. Vi er meget stærkt udfordret i Danmark, siger Jørn Neergaard Larsen.
Prislister reguleres ikke
For vvs-branchens vedkommende var det anden gang i træk, at det ikke lykkedes at nå til enighed om en fornyelsen af overenskomsten.
- Det er dybt skuffende, at arbejdsgiverne har været så ultimative. De har alene ansvaret for, at det ikke lykkedes at blive enige, siger Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, hvis daglige ledelse har anbefalet medlemmerne at stemme nej.
Det er vurderingen, at lønmodtagerne på områderne, hvor der ikke blev opnået enighed, med mæglingsskitsen får de samme reguleringer som de øvrige.
- Vi må dog nok desværre se i øjnene, at vi ligesom sidst ikke får reguleret vores prislister. Det er i sig selv helt urimeligt, men vi går så ud fra, at det svendene skulle have haft ekstra de næste tre år, betyder, at vvs-arbejdet bliver billigere, siger Max Meyer.
Til det siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, at det skal den knivskarpe konkurrence nok sikre.
Han finder det naturligt, at prislisterne ikke reguleres i et mæglingsforslag.
- Akkordreglerne er så specifikt knyttet til de enkelte fag, og det kræver, at de skal aftales direkte mellem parterne, siger han.
Niels Jørgen Hansen mener i øvrigt, at mæglingsskitsen deler sol og vind lige.
- Det er en balanceret mæglingsskitse, som begge hovedorganisationer har anbefalet, og som bygger på reguleringerne fra de overenskomstområder, hvor man blev enige, siger han.
Håber på regulering
I malerfaget har Malerforbundets forbundsformand Jørn Erik Nielsen ikke opgivet at få reguleret prislisterne.
- Vi har en faglig voldgift fra 1985, hvor det slås fast, at vores prisliste knyttes til normallønsområdet, og her sker der ifølge mæglingsskitsen regulering af arbejdstimerne præsteret i akkord. Da vi senest i 1991 blev samlet op af et mæglingsforslag blev vores prislister reguleret, og vi har ikke ændret lønsystem siden, så vi går naturligvis ud fra, at vores prisliste reguleres, siger Jørn Erik Nielsen.
Han er i øvrigt ikke overrasket over indholdet i mæglingsskitsen, som jo stort set er en afskrift af industriforliget".
Malerforbundets daglige ledelse anbefaler at stemme nej til mæglingsforslaget.
- Når man ikke kan bestemme selv, kan man ikke stemme for, siger Jørn Erik Nielsen.
Malerforbundet og Danske Malermestre var enige om en række bestemmelser til at imødegå social dumping, men Danske Malermestre blev underkendt i DA.
Det lykkedes mandag ikke at få en kommentar fra Danske Malermestre.
Det egentlige mæglingsforslag præsenteres på fredag. Det er det, som over en halv million lønmodtagere reelt tager stilling til ved en sammenkædet urafstemning.
Forligsmanden har bestemt, at han skal have resultaterne fra de involverede organisationer 11. april. Indtil da har han udsat alle varslede konflikter.