Serviceattest ikke nok ved udbud
På trods af en serviceattest fra Erhvervsstyrelsen blev virksomhed udelukket fra prækvalifikation på grund af manglede tro og love-erklæring
Det er konklusionen i en kendelse fra Klagenævnet for Udbud, der har afvist en klage fra Kontech A/S, der i konsortium med ES Stålindustri Aps havde søgt at blive prækvalificeret til en opgave for det almene boligselskab Tårnbyhuse på Amager.
De to virksomheder havde i foråret 2014 sammen med seks andre firmaer eller konsortier anmodet om prækvalifikation til nedtagning og bortskaffelse af 591 tunge altaner og levering og montering af et tilsvarende antal lette altaner til en anslået værdi på 45 mio. kroner uden moms.
Boligorganisationen valgte at prækvalificere tre af de syv ansøgere, mens de fire øvrige blev anset for ukonditionsmæssige. Overfor Kontech og ES Stålindustri blev det anført, at ansøgningen ikke opfyldte kravet om en tro og love-erklæring om udelukkelsesgrunde efter udbudsdirektivet.
Restriktiv fortolkning
Kontechs direktør, Charlotte Brunberg Lauritsen, lægger ikke skjul på, at man i virksomheden er meget overrasket over afgørelsen, som hun kalder principiel, fordi der ikke tidligere er taget stilling til, om en serviceattest kan erstatte tro og love-erklæringer.
- Vi er tidligere blevet prækvalificeret til lignende opgaver på baggrund af tilsvarende materiale, og vi har netop ved at vedlægge en serviceattest villet gøre det så godt som muligt og har dermed fået erklæring fra en offentlig myndighed om stort set de samme forhold som den krævede tro og love-erklæring. Det synes vi ikke kan diskvalificere os. Vi erkender, at vi ikke har afleveret, hvad bygherren har bedt om, men vi synes, at Tårnbyhuse har anlagt en for restriktiv fortolkning af Udbudsdirektivet, siger Charlotte Brunberg Lauritsen.
Den hårde måde
I forhold til udbudsmaterialet fra Tårnbyhuse og Udbudsdirektivet manglede Kontech og ES Stålindustri på tro og love at erklære, at man dels ikke tidligere har begået fejl, som myndighederne har konstateret, dels ikke tidligere har snydt og tilbageholdt oplysninger herom.
- I mange udbud er de to nævnte underpunkter ikke medtaget, måske fordi de ikke giver den store mening. I det ene forhold har myndighederne allerede informationerne, og i den andet tvivler jeg på, at der er virksomheder som ikke vil skrive under på, at de ikke har givet svigagtige oplysninger i forbindelse med udbud. Men som sagt har vi ikke svaret på de to underpunkter, og dermed lært på den hårde måde, at kravet om tro og love-erklæringer ikke kan fraviges, siger Charlotte Brunberg Lauritsen.