Bedre regnskaber giver håb
De præsterer nu bedre tal på bundlinjen, og i de regnskaber, vi i den senere tid har gennemgået, ser det ud som om, at der er et større fokus på bundlinjen end den egentlige omsætning.
Og det er en sund udvikling. Det betyder at branchens virksomheder er i gang med en konsolidering, der betyder at man igen har mod på fremtiden. Der er kommet langt mere overblik og mere styr på aktiviteterne, og der er langt hen ad vejen indført nye risikostyringsværktøjer, således at virksomhederne undgår de store tabsgivende projekter.
At virksomhederne begynder at tjene penge oven på så hård en krise, som vi har været igennem, kan kun tolkes som et sundhedstegn. Det betyder, at virksomhederne igen er ved at være klar til vækst, og at det forsømte kan indhentes. Nu skal det så vise sig, om det europæiske opsving kan få så godt fat, at det for alvor kan kaste projekter af sig.
Det vi skal huske er, at det langt hen ad vejen stadig er det offentlige, der finansierer langt det meste af den aktivitet, der er i gang, og det er og bliver en skrøbelig måde at gennemleve et opsving på. Der skal komme en efterfølgende effekt i form af mere investeringslyst, og ikke mindst også mere finansieringslyst, før der kommer rigtig gang i sagerne.
Lige nu er virksomhederne faktisk toptunede til nye aktiviteter, og de har formentligt ikke i nyere tid været så lean" som de er nu. Det er sket af ren nød og for at overleve og for at kunne klare sig i en mere end hård konkurrence.
Det betyder også, at der faktisk ikke skal så meget til, før virksomhederne kommer til at tjene rigtigt godt. For når der er helt styr på omkostningerne, så er der mere til bundlinjen, hver gang der bruges en krone. Alt i alt et meget positivt udgangspunkt for et Europa, der bare venter på at komme i gang. Det er lidt ligesom en kapsejlads, hvor alle bådene ligger og lurer ved startlinien. Alle mand holder vejret, og så trækkes der igennem, når skuddet går.