Nyt sammenbrud på vvs-området
Akkurat som for to år siden kan vvs-området ikke blive enige om en ny overenskomst - og må samles op i mæglingsforslaget
Parterne beskylder gensidigt modparten for at være skyld i sammenbruddet. Arbejdsgiverne i Tekniq mener, at Blik- og Rørarbejderforbundet afviser modernisering af akkordreglerne i lighed med andre byggefag. Lønmodtagerne siger, at Tekniq stillede ultimative krav om svækkelse af overenskomstens værn mod social dumping.
Adm. direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen oplyser, at Tekniq har ønsket en modernisering af akkordreglerne med mulighed for at indgå lokale aftaler.
- Tiden er løbet fra de rigide akkordbestemmelser, som vvs-overenskomsten indeholder. Vi ønsker en modernisering af akkordreglerne i lighed med hvad vi kender fra de andre overenskomster inden for byggeriet, hvor der er mulighed for at indgå lokale aftaler. Uden en sådan modernisering har vi ikke villet give flere penge til prislisterne, siger han.
Effektivt værn
Formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer mener omvendt, at arbejdsgiverne har ønsket at svække overenskomsten og dermed åbne for social dumping.
- Bestemmelserne giver i dag mulighed for kontrolopmåling af et stykke arbejde, og det giver beskyttelse mod virksomheder, der vil snyde. Det giver et effektivt værn mod at nogen skulle blive tvunget til at arbejde til 112 kroner i timen. Netop et sådant værn kæmper de andre byggefag for at få med eksempelvis indførelse af akkordafsavnstillæg. Derfor ville det være helt ulogisk, hvis vi gik med til at sløjfe den mulighed, siger Max Meyer.
- Vi har været meget imødekommende og er kommet med forslag til løsninger, men arbejdsgiverne har været ultimative, siger han.
Niels Jørgen Hansen understreger, at ingen kunne tvinges til noget som helst" med de foreslåede ændringer, men at det ville have givet lokal fleksibilitet. Max Meyer mener derimod, at reglerne kunne være brugt til at spille kolleger ud mod hinanden og åbne for billig udenlandsk arbejdskraft.
Dybfrossent forhold
Niels Jørgen Hansen ønsker ikke at komme med et bud på, hvad det andet OK-sammenbrud i træk på vvs-området vil betyde for samarbejdet mellem organisationerne og ude på virksomhederne de kommende tre år.
- Men der skal ikke være tvivl om, at vi synes, det er meget ærgerligt, at vi ikke har kunnet blive enige. Vi synes, at vi har søgt at strække os langt, siger han.
Max Meyer mener imidlertid, at sammenbruddet vil gøre samarbejdet mellem organisationerne dybfrossent".
- Jeg kan eksempelvis ikke forestille mig et samarbejde om udvikling af branchen sammen med Tekniq, men der er jo heldigvis andre arbejdsgiverorganisationer, som vi har et glimrende samarbejde med, siger han.
Opsamles på ny
Med sammenbruddet bliver vvs-området samlet op i forligsmandens mæglingsforslag, som formentlig udarbejdes i den kommende weekend eller i begyndelsen af næste uge. Det store spørgsmål er, om der i mæglingsforslaget vil ske regulering af prislisterne. Det skete ikke i mæglingsforslaget for to år siden, men Max Meyer har ikke opgivet håbet om, at forligsmanden indarbejder en regulering af akkordsatserne.
- Prislisterne er en lige så vigtig del af overenskomsten som timelønssatserne, så det vil være både naturligt og rimeligt, at prislisteregulering indarbejdes i mæglingsforslaget, siger Max Meyer.
Vvs-overenskomsten er en fællesoverenskomst for Blik & Rør og Dansk Metal. I begge forbund har enige forhandlingsudvalg afvist arbejdsgivernes krav.