Byggeriet har ikke fundet ja-hatten
Byggevirksomhedernes forventninger til den nærmeste fremtid er fortsat overvejende negative
Selv om der blæser mildere vinde over aktiviteten i bygge- og anlægssektoren har et flertal af virksomhederne fortsat negative forventninger til ordre- og beskæftigelsessituationen de kommende tre måneder. Det viser konjunkturbarometeret for bygge og anlæg fra Danmarks Statistik baseret på tilbagemeldinger fra virksomhederne.
Den såkaldte sammensatte konjunkturindikator - baseret på forventninger til beskæftigelse og ordrebeholdning - er sæsonkorrigeret en smule bedre end måneden før, men altså fortsat på minusgrader.
- De generelt mildere vinde, der blæser ind over dansk økonomi præger også byggeriets forventningsdannelse. Hertil kommer, at stormskaderne fra Allan og Bodil det seneste halve år har fyldt godt op i ordrebøgerne. Når man ikke kommer helt op i det positive territorium, er det fordi byggeaktiviteten er meget ujævnt fordelt. Der er mange offentlige bygge- og anlægsprojekter og høj aktivitet i hovedstadsområdet. Til gengæld er der meget lav privat byggeaktivitet, og nybyggeriet af boliger har ikke ligget lavere siden 1920"erne. Det er blandt andet på den baggrund, at bygge- og anlægsbranchen gerne havde set Boligjobordningen fortsætte, siger siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Stabilt ordreniveau
Ordrebeholdningen ligger nogenlunde stabilt på fire en halv måned. Det er stort set uændret i forhold til samme tidspunkt sidste år.
Der gemmer sig dog store forskelle mellem de forskellige delbrancher. Således har anlægsentreprenører gennemsnitligt mere end otte måneders arbejde i ordrebogen, mens murermestrene har arbejde til mindre end tre måneder.
Det er således også anlægsentreprenørerne, der har de største forventninger til både beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser. Her skiller el-installatørerne sig ud med negative forventninger.