23948sdkhjf

Nyt dansk aftryk på svensk skole

Arkitektvirksomheden 3XN har vundet konkurrencen om et nyt undervisningsbyggeri for Mälardalens Högskola - en af Sveriges større professionshøjskoler med i alt 13.000 studerende og 900 ansatte
3XN’s vinderforslag til Mälardalens Högskola i Eskilstuna sydvest for Stockholm er et samlende hus, som tilbyder undervisningsfaciliteter og arbejdspladser til 4.000 studerende og 350 ansatte.

Projektet omfatter ombygning af en fredet modernistisk badeanstalt og et nybyggeri på i alt 18.250 kvm.

Nænsom tilkobling

Visionen er at skabe et åbent læringsmiljø, der opmuntrer til mere samspil mellem studerende og ansatte – på tværs af fagligheder.

- Vi har lagt stor vægt på, at det nye byggeri skal have en nænsom, men tæt visuel tilkobling til den fredede badanstalt af Paul Hedquist. Ved at give bygningen en ren geometri og ensartede flader har vi skabt klare referencer til badanstaltens funktionalistiske byggestil, siger kreativ direktør og partner i 3XN, Kim Herforth Nielsen.

Gennem en række opdelinger af bygningskroppen nedbrydes skalaen i det nye byggeri, så der, ifølge arkitekterne, vil opstå en klar og harmonisk, arkitektonisk helhed mellem ny og eksisterende bebyggelse. Opdelingerne giver samtidig plads til tre offentligt tilgængelige uderum, som kan bruges til rekreative formål.

Flow i bygningen

Den lyse facade består af skiftevis åbne og lukkede partier. Denne variation giver facaden dynamik og sikrer at dagslyset falder hensigtsmæssigt inde i bygningen.

Indvendigt kobler den nye bygning sig på badhusets dæk i stue og 1. sal, så der skabes et sammenhængende flow mellem nyt og gammelt.

De nederste planer vil således være helt åbne og forbundne, så den nye og gamle bygning opleves som én funktionel og rumlig helhed. Svømmehallen bevares som skolens bibliotek, og ved desuden at indrette café og studenterhus i badehuset, bliver det til et unikt og vigtigt socialt mødested for de studerende.

Det centrale atrium vil sammen med dobbelthøje auditorier, åbne studiezoner og indre lysgårde skabe en bygning med gode visuelle forbindelser etagerne imellem.

I det hele taget blandes studerende fra alle studieretninger og der skabes grobund for gode sociale relationer på tværs af studieretninger. Administrationskontorer placeres øverst i bygningen, hvor der er mulighed for at skabe et mindre offentligt arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078